MENIU

Der Spiegel: Scoțienii nu ar trebui să decidă sentimental. Votul de azi e mult prea important

Presa germană consideră că scoțienii ar trebui să voteze ”nu” pentru obținerea independenței, prin ruperea de Marea Britanie, subliniind că votul de astăzi ”este mult prea important” și, precum a precizat premierul David Cameron, este chiar „pentru totdeauna”.

”Dacă se vor separa de Regat (...) totul va fi mai scump: creditele, apelurile telefonice și timbrele poștale. Și cerul se va prăbuși peste Scoția independentă, cel puțin! Multe din elementele de campanie ale celor care vor să rămână uniți au fost grotești, așa că unii scoțieni vor vota „Da” și mai abitir. Și totuși, scoțienii nu ar trebui să decidă sentimental. Votul de azi e mult prea important. E chiar „pentru totdeauna” așa cum spunea premierul David Cameron”, scrie Der Spiegel, potrivit RFI.

Pe de altă parte, publicația germană atrage atenția asupra altui aspect, la care ar conduce obținerea independenței Scoției, respectiv izolarea acesteia, care nu ar face decât să încurajeze ”platforma politică a euroscepticilor”, în acest sens.

”Scoția independentă ar fi în pericol să se autoizoleze. Satisfăcută de o eventuală despărțire de Marea Britanie s-ar putea mulțumi să își administreze rezervele de petrol. În Anglia – sau în ceea ce rămâne fără Scoția – izolaționismul ar crește și el pentru că mentalitatea de „mic englez” e, practic, platforma politică a euroscepticilor. Ambele nu sunt în favoarea Europei. Statele mici și naționalismul aparțin secolului trecut. Asta e valabil și pentru simpaticii scoțieni dacă trec la o asemenea atitudine. Dacă Marea Britanie supraviețuiește astăzi, atunci mandatul guvernului londonez e cât se poate de clar: trebuie să continue procesul de federalizare început în 1997 și să scape de imaginea de „gaură neagră” pe care o are în provinciile Regatului Unit”, precizează aceeași sursă.

 

 

Mai multe pe RFI.