MENIU

Der Spiegel acuză serviciul german de informaţii că a spionat în favoarea NSA-ului american

Serviciul german de informatii (BND), acuzat ca a spionat firme si institutii publice in contul NSA americane, au "sters 12.000 de solicitari" vizand inalti functionari, afirma saptamanalul Der Speigel in editia care urmeaza sa apara sambata.

Potrivit presei germane, BND a pus sub ascultare, de la centrul de interceptare Bad Aibling din Bavaria, "inalti functionari ai Ministerului francez al Afacerilor Externe, ai Palatului Elysée si ai Comisiei Europene". Cotidianul popular Bild informeaza ca este vorba si despre oficiali austrieci.

Der Spiegel scrie ca un agent al serviciului german de informatii a cercetat amanuntit in august 2013 cererile de punere sub ascultare adresate BND de catre NSA in cadrul cooperarii demarate in 2002 intre cele doua tari in numele luptei impotriva terorismului.

Explorand fisierele americane cu ajutorul cuvintelor cheie "diplo", "bundesamt" si "gov", caracteristice adreselor de e-mail ale inaltilor functionari publici, acest agent a extras 12.000 de solicitari. Printre aceste adrese figureaza cele "ale unui anumit numar de inalti functionari din cadrul diplomatiei franceze", precum si membri ai "institutiilor Uniunii Europene si din mai multe tari europene", continua saptamanalul amintit.

Pe 14 august 2013, agentul BND a adresat un e-mail sefilor ierarhici, intreband ce trebuie facut cu astfel de solicitari. "Sa le stergeti", i s-a raspuns, potrivit Der Spiegel.

La randul sau, cotidianul Bild a informat luni, pe baza unor documente din 2008 si 2010, ca serviciul german de informatii a incercat inca din 2005 sa culeaga informatii si sa intercepteze in contul NSA telefoane si adrese de e-mail apartinand companiilor EADS (devenit Airbus) si Eurocopter (in prezent, Airbus Helicopters).

Aceste dezvaluiri, carora li s-au adaugat miercuri acuzatii de spionaj politic vizand in special presedintia Frantei sau Comisia Europeana, pun in dificultate guvernul cancelarului Angela Merkel, care intotdeauna a pozat ca victima a aliatilor sai.

Vineri dupa-amiaza, un purtator de cuvant al procuraturii federale cu sediul la Karlsruhe (vest) a anuntat ca desfasoara primele investigatii legate de aceasta afacere, pentru a stabili existenta vreunei infractiuni care sa justifice deschiderea unei anchete, scrie BZI.ro.

Cancelaria de la Berlin a fost informata din 2008, in timpul primului mandat al Angelei Merkel, despre astfel de practici vizand companii ca Airbus, insa nu a reactionat pentru a nu irita Washingtonul si a pune in pericol cooperarea in lupta impotriva terorismului, a mai afirmat Bild.

Mai multe articole despre:
Angela Merkel acuzaţii spionaj Bild Der Spiegel NSA