MENIU

Decizie istorică în India. Fluviul Gange primește statut uman

După ce s-au confruntat cu un nivel îngrijorător al poluării în ultimele decenii, atitudinea societății față de apele curgătoare din India a primit un impuls necesar și mult așteptat. În această săptămână, un tribunal din statul himalayan Uttarakhand a declarat fluviul Gange și afluentul său, Yamuna, „entități vii”.

Decizia Curții a fost justificată prin faptul că, din cauza nivelului crescut al poluării, însăși existența fluviului este în pericol, iar situația impune „măsuri extraordinare care urmează să fie luate pentru păstrarea și conservarea râurilor Gange și Yamuna.”

Conform tradiției hinduse, cele două ape curgătoare sunt considerare personificări ale zeițăților și reprezintă „o sursă de susținere fizică și spirituală crucială” pentru localnici.

Suresh Kumar Rohilla, un expert în managementul mediului și apelor urbane din cadrul unui ONG a declarat că este încă incert modul în care decizia Curții se va transfera în realitate.

„Orice efort de a ajuta la ridicarea nivelului calității apei Gangelui este demn de apreciat. Politicile anterioare nu au adus niciun rezultat”, a spus expertul.