MENIU

Decizie importantă în Parlamentul de la Chişinău: Cine va numi Procurorul General al R. Moldova

Decizie importantă în Parlamentul de la Chişinău: Cine va numi Procurorul General al R. Moldova

Procurorul General al Republicii Moldova va fi numit de șeful statului, a decis vineri parlamentul de la Chișinău, votând, în a doua lectură, proiectul de modificare în acest sens a Constituției, informează Deschide.md și Unimedia.

Documentul a fost susținut de majoritatea deputaților, inclusiv de opoziția socialistă și liberal-democrată.

Potrivit proiectului, șeful statului va numi Procurorul General la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, pentru un mandat de 7 ani, care nu poate fi reînnoit.

Funcția de Procuror General a Republicii Moldova a devenit vacantă după ce Corneliu Gurin și-a anunțat demisia în plenul parlamentului, pe 26 februarie 2016. Interimatul funcției este asigurat de către Eduard Harunjen, până atunci prim-procurorul general-adjunct. În prezent, pentru a ocupa această funcție și-au înaintat candidaturile șase persoane.

Președintele ales al Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat vineri că niciunul dintre cei șase candidați nu sunt potriviți funcției de Procuror General, deoarece "au făcut parte din sistem".

"Procurorul General trebuie sa fie o persoana care nu este controlată de sistemul corupt. (...) Nimeni nu poate impune președintelui țării să semneze un decret. Procurorul General trebuie să fie o persoana care nu a făcut parte din acest sistem, în ultimii 7 ani. Toți candidații au făcut parte din sistem în ultimii ani', a declarat Igor Dodon, subliniind că este necesar să fie repetat concursul pentru ocuparea acestei funcții.

Mai multe articole despre:
Republica Moldova Procurorul general