MENIU

Decizia Franței despre avioanele de vânătoare trimise în războiul din Ucraina - Anunțul lui Macron care îl va înfuria pe Putin

Emmanuel Macron și Vladimir Putin

Franța anunță oficial că nu se opune trimiterii de avioane de vânătoare în Ucraina. Președintele Emmanuel Macron a declarat că „nimic nu este interzis”. 

Preşedintele francez Emmanuel Macron, întrebat luni la Haga despre ipoteza de a trimite avioane de vânătoare Ucrainei pentru a ajuta la combaterea invaziei ruse, a răspuns prudent că "nimic nu este interzis în principiu", relatează France Presse, potrivit agerpres.ro.

Șeful statului francez a mai adăugat însă că este nevoie de îndeplinirea anumitor condiții cruciale pentru ca războiul să nu escaladeze.

Macron a menţionat "criterii", înaintea adoptării oricărei decizii, precum faptul că o "cerere" trebuie să fie "formulată" de Ucraina, ca aceasta "să nu ducă la escaladare" şi "să nu fie de natură să atingă pământul rusesc, ci să ajute într-adevăr efortul de rezistenţă" şi ca ea "să nu diminueze capacitatea armatei franceze".

"Prin definiţie, nimic nu este exclus", a spus Macron, subliniind totodată că ucrainenii "nu fac astăzi această cerere".

Or, "în baza acestor trei criterii noi vom continua să analizăm livrările de echipamente militare de la caz la caz. În funcţie de cererile care sunt formulate şi nu în funcţie de zvonuri care circulă" sunt luate deciziile, a mai subliniat şeful statului francez, precizând că ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, este aşteptat marţi la Paris pentru întrevederi cu omologul Sebastien Lecornu.

Aceleași criterii au fos tenunțate de Macron și pentru o posibilă trimitere a tancurilor Leclerc.

Nici Ţările de Jos nu au primit pentru moment vreo cerere din partea Kievului în acest sens, a anunțat premierul olandez Mark Rutte.

Șeful guvernului olandez a precizat că „nu există tabu, dar că ar fi un mare pas” înainte dacă avioane de vânătoare sunt livrate Kievului.

După mai multe săptămâni de ezitări, Berlinul a decis săptămâna în urmă cu câteva zile să trimită în Ucraina 14 tancuri Leopard 2 de fabricaţie germană şi să permită altor ţări europene să furnizeze blindate similare Kievului. Însă avioane de luptă nu vor ajunge în Ucraina, a fost mesajul ferm al cancelarului german Olaf Scholz.