MENIU

Decizia crucială anunțată de Coreea de Nord sfidează întreaga lume

Coreea de Nord a anunțat că va consolida în continuare capacitatea de autoapărare a țării cu arme nucleare, "în calitate și cantitate", într-o decizie adoptată în cadrul unui rar congres al Partidului Muncitorilor, unic la putere, confirmând strategia liderului ei Kim Jong-Un, a declarat luni agenția oficială de presă KCNA, preluată de Reuters și AFP, citate de Agerpres.

Decizia a fost adoptată după o trecere în revistă a lucrărilor Comitetului Central al partidului în a treia zi a congresului duminică, a precizat KCNA.

Congresul este primul ce are loc în 36 de ani, pe fondul anticipărilor guvernului sud-coreean și experților că liderul Kim Jong-Un se va folosi de el pentru a-și consolida și mai mult puterea, notează Reuters. Kim a devenit lider în 2011 după moartea subită a tatălui său.

Congresul a adoptat de asemenea decizia de a dezavua utilizarea armelor nucleare, cu excepția cazului în care suveranitatea țării este încălcată mai întâi de alții cu arme nucleare, așa cum a stabilit Kim într-un discurs sâmbătă.

Congresul s-a pronunțat de asemenea în favoarea unei politici de reunificare a Coreii, divizată în două state, notează France Presse.

"Dar dacă autoritățile sud-coreene optează pentru un război... ne vom angaja în război pentru a elimina nemilos forțele anti-reunificare", potrivit textului adoptat și publicat de agenția de stat KCNA.

Coreea de Nord a intrat sub cele mai recente sancțiuni ale ONU în martie după ce a efectuat un al patrulea test nuclear în ianuarie și lansarea unei rachete cu rază lungă de acțiune luna următoare, dar a sfidat presiunea internațională cu și mai multe activități în cadrul programelor sale nucleare și de rachete, amintește Reuters.