MENIU

David Cameron recunoaște că are dificultăți în renegocierile cu UE

Premierul britanic David Cameron a recunoscut joi că se confruntă cu probleme dificile în demersul său de renegociere a termenilor relației țării sale cu Uniunea Europeană, înaintea summitului european de săptămâna viitoare, informează DPA.

'Avem un drum lung de parcurs în acest proces de reformă și renegociere, multe subiecte dificile de discutat, lucruri despre care cred că trebuie să se schimbe în mod fundamental, dar a fost bine să începem aceste discuții astăzi', a declarat șeful guvernului britanic, după discuțiile purtate la Londra cu președintele Parlamentului European, Martin Schulz.

La rândul său, acesta s-a declarat încrezător că toate părțile implicate pot găsi 'un teren comun', în pofida unor 'puncte de vedere diferite' ale statelor membre despre planurile Marii Britanii. 'Soluțiile vin întotdeauna pe calea dialogului și, în final, pe cea a compromisului', a adăugat președintele legislativului european.

'Au existat unele subiecte controversate și nu este surprinzător că, în Parlamentul European, unele puncte de vedere sunt diferite de cele de aici, de la Londra', a spus Schulz. Printre aceste teme controversate se numără modalitățile de prevenire a 'abuzului' de sistemele de asistență socială naționale, simultan cu menținerea dreptului la libertate de mișcare pentru imigranții proveniți din statele Uniunii, a explicat Martin Schulz.

David Cameron are programată o întrevedere, în cursul după-amiezii de joi, cu omologul său irlandez, Enda Kenny, pentru ca vineri să se deplaseze în Slovenia și Slovacia. Miercuri, el a purtat convorbiri similare în Italia și Luxemburg, în cadrul maratonului diplomatic de sondare a opiniilor celorlalți lideri ai UE cu privire la propunerile britanice de reformă.