MENIU

Curiozități despre cutia neagră din avion: componenta vitală în cazuri dramatice

Cutia neagră a unui avion oferă anchetatorilor date esențiale referitoare la cauza tragediei aviatice. Însă acest instrument indispensabil în industria aeronautică ascunde și numeroase secrete. Iată o listă cu curiozități ce țin de cutia neagră a avioanelor. Asta ca să știi ce înregistrează tot parcursul unui avion și cum pot fi aflate informații despre ultimele momente în caz de dezastru în aer. 

Ce culoare are cutia neagră?

Deși pare ciudat, cutia neagră, nu este neagră, deoarece acesta trebuie să poată fi distinsă cu ușurință în orice împrejurare. De aceea, toate cutiile negre utilizate în ingineria aerospațială trebuie să aibă o nuanță de orange.

Din câte componente e formată cutia neagră?

Cutia neagră are două componente esențiale: aparatul de înregistrare a datelor de zbor și aparatul de înregistrare a vocilor din carlingă.

Orice aeronavă, fie că este avion de linie sau avion privat trebuie să aibă atașată la coada avionului, cutia neagră. Acesta se atașează de regulă la coada avionului, pentru că în caz de prăbușire sunt șanse mult mai mari ca aceasta să nu fie distrusă.

Cine a inventat cutia neagră?

Autorul cutiei negre este David Warren, un om de știință australian. Acesta a inventat în anii '50 un dispozitiv care putea înregistra cele mai importante date de la bord, pentru a-i ajuta pe anchetatori să pună cap la cap indiciile în caz de prăbușire.

El a inventat în 1956 un dispozitiv numit ARL Flight Memory Unit, care avea să fie luată în seamă abia cinci ani mai târziu. De atunci, au început să fie produse în serie în S.U.A. și Marea Britanie.

Câte ore poate înregistra cutia neagră?

Cutiile negre au o capacitate de stocare de până la 25 de ore, însă în timpul unui zbor acestea înregistrează doar două ore. În plus, cutia neagră mai înregistrează și zgomotul de fundal, deoarece poate fi un bun indiciu în cazurile anchetatorilor.

Cât de repede se poate distruge o cutie neagră?

Cutiile negre sunt construite astfel încât să reziste și în cele mai grele condiții. În acest sens, dizpozitivul din interior este învelit într-o armură din titaniu sau oțel inoxidabil.

Ceea ce poate nu știai este că după ce sunt fabricate, cutiile negre sunt împușcate cu un tun cu aer comprimat, presate cu o greutate de 227 de kilograme aruncată de la o înălțime de trei metri sau sunt ținute timp de o oră la o temperatură de peste 1.000 de grade Celsius, pentru a testa rezistența acestora.

Mai multe articole despre:
avion aviaţie cutie neagră