MENIU

Cum se văd ALEGERILE din Republica Moldova în PRESA STRĂINĂ

Presa straina saluta in unanimitate rezultatul alegerilor parlamentare din Republica Moldova, subliniind victoria la limita a partidelor prooccidentale, scrie ziare.com. 

Partidele care privesc catre vest au un avans la limita in urma votului din Moldova, scrie The New York Times, care noteaza ca trei partide proeuropene par sa fi castigat suficiente voturi in alegerile din weekend pentru a controla Parlamentul Moldovei, in ciuda unui loc intai surprinzator al socialistilor prorusi. In umbra violentelor continue din Ucraina vecina, alegerile din Moldova, una dintre cele mai mici si mai sarace tari din Europa, s-au transformat intr-o alta confruntare apriga intre Occident si Rusia, pentru influenta in Moldova.

De asemenea, si The Economist titreaza "Moldova alege Europa", notand ca alegerile au fost ambigue, intr-o mica tara blocata intre Rusia si Uniunea Europeana. Prin toate mijloacele posibile, trei partide care sunt pentru integrarea in Uniunea Europeana par sa formeze noul guvern al Moldovei, dupa alegerile parlamentare, proeuropenii parand sa fi obtinut 55 din cele 101 de locuri ale Parlamentului, mai scrie sursa citata. R. Moldova i-a spus "nu" lui Putin. Va asculta presedintele Rusiei? In perioada campaniei electorale, cele trei formatiuni proeuropene au trambitat recentul Acord de Asociere al Moldovei la UE, in timp ce tabara prorusa si-a aratat dragostea eterna fata de Moscova, continua The Economist. Deutsche Welle scrie, intr-un articol semnat de Robert Schwartz, ca "Europa trebuie sa ajute Moldova sa impiedice o criza in tara", dupa victoria partidelor proeuropene la alegerile parlamentare. De asemenea, The Wall Street Journalsubliniaza ca partidele moldovene prooccidentale promit intarirea legaturilor cu Europa, dupa victoria la limita din alegerile parlamentare. Astfel, aceste formatiuni au respins incercarile Rusiei de a pastra fosta republica sovietica pe orbita sa.

 Mai multe pe ziare.com