MENIU

Cum se văd alegerile din R. Moldova în Parlamentul European

Vladimir Socor

O zi ne mai desparte de alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Miza este mare pentru cetățenii de peste Prut, votul lor va stabili parcursul pe care Republica Moldova îl va urma. În cursa decisivă intră Maia Sandu, candidat pro-european, susținută de oficiali de la București și de la Bruxelles şi candidatul socialist, Igor Dodon.

Europarlamentarii își doresc pentru Republica Moldova un președinte proeuropean, însă moldovenii sunt cei care vor decide în final.

"Republica Moldova ar trebui scoasă din politica de vecinătate și mutată în politica de extindere. Evident, realitățile sunt unele mult mai reci, contextual este unul foarte complicat, dar România va fi tot timpul alături de Republica Moldova la bine și la rău", spune ANDI CRISTEA, europarlamentar.

Și retragerea candidatului Partidului Democrat, Marian Lupu, din cursa prezidențială, și susținerea Maiei Sandu de omul de afaceri Vladimir Plahotniuc ar putea schimba rezultatele alegerilor. Specialiștii susțin că Maia Sandu ar trebui să evite sprijinul direct al lui Plahotniuc.

"Maia Sandu a combătut în toată campania ei electorală corupția, reprezentantul de frunte al acestei este anume Plahoniuc, este simbolul corupției în Republica Moldova", explică VLADIMIR SOCOR, senior fellow la Fundatia Jamestown.

La Bucuresti, dar și în cadrul instituțiilor europene, Igor Dodon, candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, de stânga, este văzut ca fiind un pericol la adresa parcursului european al țării.

"Partidul Popular European a greșit susținând o politică în care amestecul oligarhilor a fost masiv și cred că trebuie să tragem concluziile acestei experiențe", spune CRISTIAN PREDA, europarlamentar.

"Anul 2019, să fie momentul de aderarea a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Sunt pași făcuți în acest sens, cred că există motive extreme de importante pentru a face acest pas începând cu anul 2019. Mai ales că în acel an, România va deține președeinția Uniunii Europene", spune și VICTOR NEGRESCU, europarlamentar

Scrutinul prezidențial din Republica Moldova marchează revenirea la sistemul de alegere a șefului statului prin vot direct.

Mai multe articole despre:
alegeri prezidenţiale Republica Moldova