MENIU

Cum se schimbă războiul din Ucraina din primăvară - ARME de ultimă generație de la aliați ajung pe front

Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Polonia, Germania și alte țări NATO au anunțat că vor trimite tancuri și blindate de ultimă generație în Ucraina. Cu noile arme dim partea Occidentului, specialiștii spun că sunt șanse mari ca armata lui Putin să aibă pierderi masive, iar șansele de victorie pentru ucraineni vor crește considerabil, anunță Realitatea PLUS. 

A trecut aproape un an de la începutul războiului, iar Ucraina poartă războiul sângeros cu Rusia cu arme primite din Occident. Dacă la început, statele NATO au trimis arme învechite de proveniență sovietică, acum au anunțat că trimit ce este de ultimă generație.

Artileria a fost piesa de rezistență pentru trupele ucrainene în apărarea capitalei Kiev la începutul invaziei, oprind in final avansarea trupelor si blindatelor rusești în estul și sudul Ucrainei. 

După mai bine de 11 luni, Ucraina a primit de la aliați nu mai puțin de 750 de piese de artilerie remorcată și autopropulsată, precum și lansatoare de rachete montate pe vehicule, potrivit adevarul.ro. Altele, în jur de 100, vor ajunge în curând.

Primele tancuri primite de Ucraina din Occident au fost bătrânele T-72, care sunt de proveniență sovietică, alături de muniție, căști, și puști, relatează Realitatea PLUS.

Statele Unite, Olanda, Spania, Lituania, Germania, Australia și alte țări au donat mai bine de 1.400 de blindatele M-113. Acestea au fost primul armament de fabricație occidentală în Ucraina.

Oficialii de la Kiev au anunțat că pregătesc o contraofensivă la începutul primăverii în Ucraina. Armata lui Zelenski va primi sute de tancuri de ultimă generație. Astfel, Marea Britanie a anunțat că va trimite 14 tancuri Challenger 2.

Iar Statele Unite ale Americii au anunțat că vor livra 31 de tancuri Abrams, dar nu se știe exact când vor ajunge acestea pe teritoriul Ucrainei.

Tancurile Leopard de proveniență germană au creat vâlvă în interiorul NATO. Inițial. Germania nu a fost de acord cu trimiterea lor în Ucraina, dar în urma presiunilor aliaților, nemții au anunțat că vor trimite o duzină de tancuri. Polonia, Norvegia, Spania și alte state au anunțat că vor trimite astfel de blindate pe front.

Ucraina urmează să primească și drone fabricate în Germania.

Pe front a ajuns deja obuzierul autopropulsat Krab care este construit în Polonia. Acesta este unul dintre cele mai bune obuziere mobile din lume.