MENIU

Cum negociază premierul Bulgariei susținerea pentru Frans Timmermans

Liderii Uniunii Europene au revenit la Bruxelles, pentru o nouă rundă de negocieri. Ei încearcă să se pună de acord în privinţa numelor de şefi pentru principalele instituţii europene. Presiunea e şi mai mare, întrucât Parlamentul European se reuneşte spre seară în prima sesiune plenară şi e nevoie de validarea candidaturilor. 

Cel mai disputat post e cel de preşedinte al Comisiei Europene. Socialistul Frans Timmermans era favorit pentru această funcţie, dar el s-a lovit de opoziţia statelor din Europa Centrală şi de Est. Polonia l-a caracterizat drept un candidat neprietenos şi care divizează Europa.

România, Ungaria şi membrii Partidului Popular European s-au opus, de asemenea, acestei variante.

Bulgaria a ales varianta negocierii directe. Premierul ţării vecine şi-a oferit sprijinul pentru Timmermans, în schimbul unor favoruri. Târguiala a fost transmisă, culmea, live pe Facebook, de premierul bulgar.

”Am dorit să te văd pentru că se conturează un compromis: Weber la Parlament şi tu – la Comisie. (...) Ştiţi ce este important pentru noi. Mecanismul MCV, aderarea la spaţiul Schengen”, i-a spus Boiko Borisov lui Timmermans. 

Transmisia a fost întreruptă după ce Timmermans i-a atras atenţia interlocutorului său. 

”Nu sunt sigur că noi ar trebui să înregistrăm toate acestea”, a spus acesta.

Mai multe articole despre:
Boiko Borisov Frans Timmermans