MENIU

Cum arată Cernobîl la 32 de ani de la cel mai mai dezastru nuclear. E incredibil!

Cernobîl, Ucraina, sâmbătă, 26 aprilie 1986, ora 01.23. Un experiment ratat s-a transformat într-un dezastru nuclear. Este vorba despre explozia nucleară care a omorât mii de oameni și a ras un întreg oraș de pe fața pământului. Unele întrebări și-au găsit răspunsul, altele încă le mai caută, după 32 de ani.

Este tabloul dezolant rămas în urma exploziei de la Cernobîl. Vina a fost a unui muncitor care a redus la minimum nivelul de producere al energiei electrice. Învelișul de grafit al radiatorului a luat foc și 31 de oameni au murit pe loc. Explozia a fost egală cu 500 de bombe nucleare.

Numărul total al deceselor la scară globală, înregistrate până în anul 2004, a depășit câteva mii. De 32 de ani încoace, reactorul 4 al centralei a devenit practic un enorm depozit de deşeuri radioactive, un pericol pentru încă cel puţin 3.000 de ani.

După explozie, întregul oraş a fost înconjurat cu garduri de sârmă ghimpată, timp de 14 ani. Subsolul spitalului este considerat și acum cel mai contaminat loc din oraș, pentru că acolo au fost aduse primele victime.

Deşi sunt încă multe deșeuri contaminate, specialiştii spun că foarte multe animale sălbatice s-au adaptat în această arie.

În mod neașteptat, zona este deschisă turiştilor încă din anul 2010, numai că nu foarte mulți au curajul să fie întâmpinați de tăcerea asurzitoare care stăpânește locul.