MENIU

Cu o singură măsură, SUA au prăbușit rubla rusească. Furie la Kremlin: ”E război economic!”

Rubla rusească s-a prăbușit la minimul ultimilor doi ani, după sancțiunile impuse de SUA. O nouă măsură pregătită la Washington, care vizează băncile rusești, a stârnit furie la Moscova.

După ce a prăbușit rubla rusească la minimul ultimilor doi ani, Washingtonul pregătește o nouă lovitură pentru Moscova.

Un proiect legislativ introdus săptămâna trecută de senatori republicani și democrați propune impunerea de restricții pentru operațiunile mai multor bănci de stat rusești în SUA, notează Moscowtimes.com.

Premierul Dmitri Medvedev a reacționat dur la această posibilitate.

”Nu aș vrea să comentez pe tema viitoarelor sancțiuni, dar pot spune un lucru: dacă va urma o restricție asupra operațiunilor unor bănci sau asupra folosirii de către acestea a unei valute, atunci ar fi posibil să considerăm că aceasta este o declarație de război economic”, a spus Medvedev.

”Va fi necesar să răspundem la acest război economic, politic sau prin alte măsuri, dacă este necesar. Și sper că prietenii noștri americani vor înțelege”, a spus premierul.

Și preşedintele Vladimir Putin a discutat despre posibilele noi sancţiuni ale Statelor Unite împotriva Rusiei vineri cu Consiliul rus de Securitate, a anunţat agenţia de presă TASS preluată de Reuters, citându-l pe purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

În vreme ce noua rundă de sancțiuni a intrat deja în vigoare, proiectul legislativ privind băncile rusești este încă într-o fază incertă.

Miercuri, publicaţia rusă Kommersant a dezvăluit ceea ce a numit a fi un proiect de sancţiuni americane care ar cere, între altele, o anchetă asupra presupusei averi personale a preşedintelui rus Vladimir Putin şi ar interzice cetăţenilor americani să cumpere obligaţiuni suverane ruse. Potrivit Kommersant, proiectul ar viza de asemenea importante bănci publice ruse ca Sberbank, VTB şi Gazprombank, dar şi sectorul hidrocarburilor, esenţial pentru economia Rusiei, amintesc TASS şi France Presse, citate de Agerpres.

 

Mai multe articole despre:
Rusia SUA sancţiuni Dmitri Medvedev rublă