MENIU

Criză în guvernul de la Roma: Giuseppe Conte şi-a depus demisia. Ce se întâmplă în continuare

Criză în guvernul de la Roma: Giuseppe Conte şi-a depus demisia. Ce se întâmplă în continuare

S-a ținut de cuvânt! Premierul italian Giuseppe Conte și-a depus, astăzi, demisia din funcție, așa cum a anunțat încă de luni seara. Conte speră, astfel, să pimească din partea preşedintelui Sergio Mattarella un nou mandat pentru a forma un alt guvern, cu sprijin mai larg în Parlament. Dacă va fi așa, atunci am vorbi despre al patrulea mandat în decurs de numai trei ani.

Informația a fost confirmată de cotidianul la Repubblica, dar și de Reuters. 

Vă reamintim că Giuseppe Conte şi-a pierdut majoritatea în Camera Superioară săptămâna trecută, când partidul Viva Italia, condus de fostul premier Matteo Renzi, a părăsit coaliţia, nemulţumit de gestionarea de către guvern a crizei coronavirusului şi a recesiunii economice.

Nu e nicio surpriză faptul că tensiunile dintre formaţiunile guvernamentale sunt la cote înalte de câteva săptămâni, pe fondul neînţelegerilor privind alocarea  celor circa 210 miliarde de euro din fondul de reconstrucţie post-pandemie al Uniunii Europene. 

Recent, Italia a reușit să evite o criză politică majoră după ce premierul Conte a supraviețuit moțiunii de cenzură în parlamentul de la Roma.

Țara a fost cuprinsă de incertitudine încă din momentul în care partidul condus de Matteo Renzi s-a retras din coaliția de guvernare și a anunțat că își va retrage și sprijinul pentru executiv, lăsându-l pe Conte fără o majoritate parlamentară. Însă legiuitorii italieni au susținut guvernul în timpul votului decisiv din Senat, coaliția condusă de Conte primind 156 de voturi pentru și 140 împotrivă. Aparent o victorie, lucrurile nu au stat chiar așa, și asta deoarece Conte se vedea nevoit să conducă un guvern minoritar într-o țară despre care se știe că are un apetit pentru dispute politice.