MENIU

Intervenția militară a Rusiei în Siria, încurajată de Germania: "Să lăsăm interesele naționale"

Ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, a salutat public implicarea militară crescută a Rusiei în Siria și a vorbit despre "adoptarea unei poziții comune" privind conflictul sângeros, care face ca sute de mii de sirieni să-și părăsească țara.

Steinmeier a făcut aceste declarații, duminică, într-o conferință de presă comună cu omologul său american, John Kerry. Oficialul german a mai spus că "trebuie să dăm deoparte interesele naționale înguste pentru moment" pentru a învinge ISIS, adăugând că acest lucru se poate obține doar cu implicarea Turciei, Arabiei Saudite, Iranului și Rusiei, informează HotNews.ro.

Rusia se află într-o puternică ofensivă în Siria, unde, potrivit presei americane, a trimis armament și militari. Rusia îl sprijină din toate puterile pe președintele Bashar al Assad, principalul său aliat din Orientul Mijlociu, în timp ce toată lumea occidentală îl consideră pe acesta responsabil de crime împotriva propriului popor.

Occidentul a evitat, astfel, orice implicare în conflictul din Siria, unde forțele guvernamentale se luptă atât cu militanții ISIS, cât și cu facțiuni militare antiguvernamentale.

Criza imigranților. Posibil nou acord pentru redistribuirea migranților, anunțat de Martin Schulz

 

Președintele Parlamentului European, Martin Schulz, a declarat, luni, că se așteaptă ca miniștrii de Interne din Uniunea Europeană să ajungă la un acord asupra unei scheme voluntare de redistribuire a 160.000 de migranți, transmite Reuters. O reuniune a miniștrilor Justiției și Afacerilor Interne europeni (JAI) este prevăzută pentru 22 septembrie la Bruxelles, în ajunul unui summit extraordinar al UE în încercarea de a depăși actuala criză a migranților din Europa.

În perspectiva summitului UE din 23 septembrie, cancelarul german Angela Merkel le-a solicitat liderilor celorlalte state membre să își asume responsabilitatea comună, pentru a soluționa cea mai gravă criză a migrației de după Al Doilea Război Mondial.

Conform Oficiului de statistică al UE, statele membre au primit 213.200 de cereri de azil în perioada aprilie-iunie 2015, respectiv cu 85% mai mult față de numărul de cereri depuse în trimestrul al doilea al anului 2014.

Germania a înregistrat cel mai mare număr de cereri de azil în cel de-al doilea trimestru din 2015, respectiv 80.900 de cereri, reprezentând 38% din totalul UE. Pe locul al doilea se situează Ungaria, cu 15%, și iar pe poziția a treia Austria, cu 8%.

Criza refugiaţilor. Invazie sau migraţie? Europa, în faţa unei crize majore