MENIU

CRIMEEA. UE acordă 11 miliarde de euro pentru susţinerea Kievului. Misiune OSCE în Ucraina

Navele ruseşti, în golful Sevastopol

CRIMEEA: Statele Unite vor să-i ofere lui Vladimir Putin, în cooperare cu aliaţii europeni, o portiţă de ieşire din criza ucraineană, în vreme ce menţin presiunea asupra Rusiei, a anunţat marţi un oficial de rang înalt al Casei Albe, citat de AFP. Secretarul american de Stat John Kerry şi omologul său rus Serghei Lavrov ar trebui să se întâlnească miercuri, la Paris, pentru a discuta despre detensionarea crizei din CRIMEEA. Între timp, Rusia şi-a continuat acţiunile în Ucraina, ba chiar le-a extins regional, testând o rachetă balistică intercontinentală, încă reminiscenţă a Războiului Rece, şi trimiţând mai multe avioane de vânătoare MiG-29 la baza aeriană Erebuni din Armenia.

CRIMEEA UPDATE: O navă de război a Marinei americane a primit permisiunea autorităţilor turce de a traversa Strâmtoarea Bosfor, până vineri, după intensificarea temerilor referitoare la o posibilă escaladare a crizei dintre Rusia şi Ucraina într-un conflict militar, informează publicaţia Hürriyet Daily News. Citeşte mai mult AICI. 

CRIMEEA UPDATE: 35 de observatori militari neînarmaţi, provenind din 18 state membre ale Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) sunt trimişi într-o misiune solicitată de către Ucraina, a anunţat miercuri organizaţia, relatează AFP.

"Sper că această misiune va ajuta la o dezescaladare a tensiunilor din Ucraina", a declarat secretarul general al OSCE Lamberto Zannier, citat într-un comunicat.

Militarii sunt în drum către Odesa, în sudul Ucrainei. Kievul a solicitat OSCE să trimită o astfel de misiune în perioada 5-12 martie.

Anterior, o sursă diplomatică anunţa că "15 ţări, inclusiv Statele Unite, ţări europene şi din Asia Centrală, participă la misiune".

Trimiterea unor observatori militari este relativ frecventă. "Au existat aproape 90 de misiuni de acest tip în ultimii 15 ani. Este un lucru frecvent", a declarat Nataşa Rajakovici, o purtătoare de cuvânt a organizaţiei.

Până în prezent, 18 state membre ale organizaţiei cu sediul la Viena au anunţat că participă voluntar la misiune, inclusiv Statele Unite, Franţa, Germania, Canada sau Marea Britanie.

"Sunt observatori militari, dar nu sunt înarmaţi. Nu merg acolo ca soldaţi", a subliniat o purtătoare de cuvânt a OSCE. Ei intervin în cadrul Documentului de la Viena, adoptat în 1990 şi revizuit ultima dată în 2011.

CRIMEEA UPDATE: Comisia Europeană a prezentat miercuri un plan de ajutorare în valoare de "cel puţin 11 miliarde de euro" pentru Ucraina, cu o zi înaintea unui summit extraordinar pe tema crizei din această fostă republică sovietică, relatează AFP.

CRIMEEA UPDATE: SUA şi Marea Britanie nu au reuşit să îi aducă la aceeaşi masă de negocieri, la Paris, pe oficialii din Ucraina şi Rusia, a anunţat secretarul american de Stat, John Kerry.

CRIMEEA UPDATE: Forţele ruse controlează parţial o a doua bază de lansare a rachetelor din sudul peninsulei Crimeea şi blochează accesul în clădire, a afirmat miercuri un oficial ucrainean, relatează AFP.

Soldaţii au intrat în baza de la Fiolent, din apropiere de Sevastopol, unde se află Flota rusă a Mării Negre, a precizat oficialul, Volodimir Bova. "Sunt rachete în această bază, dar soldaţii sunt dezarmaţi", a mai adăugat el.

CRIMEEA UPDATE: Cincisprezece state membre ale Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) vor participa la o misiune alcătuitã din observatori militari în Ucraina, a declarat miercuri o sursă diplomatică pentru AFP.

"Cincisprezece ţări, inclusiv Statele Unite, ţări europene şi din Asia Centrală, participă la această misiune", a anunţat această sursă diplomatică, fără să precizeze data trimiterii observatorilor sau numărul acestora.

CRIMEEA UPDATE: Ministrul rus de Externe, Serghei lavrov, a sugerat că problemele din Crimeea s-ar putea extinde, dar nu a oferit detalii la ce anume s-a referit. Situaţia din Ucraina poate fi "contagioasă", a spus Lavrov.

Lavrov a subliniat că Rusia nu poate ordona trupelor din Crimeea să se retragă, deoarece nu sunt formate din militari ruşi, ci din grupuri de "autoapărare" locale.

CRIMEEA UPDATE: Forţele ruse au preluat controlul parţial al bazei de lansare a rachetelor Evpatoria din vestul Crimeei, a anunţat miercuri un purtător de cuvânt a Ministerului ucrainean al Apărării în această republică autonomă rusofonă, relatează AFP.

Postul de comandă şi centrul de control al bazei rămân sub control ucrainean, a precizat aceeaşi sursă. Zona, de unde rachetele au fost evacuate în prealabil, a fost luată cu asalt, marţi după-amiază, de circa 20 de militari ruşi asistaţi de sute de manifestanţi proruşi, a declarat marţi o sursă ucraineană pentru AFP.

CRIMEEA UPDATE: Administraţia regională din Doneţk a revenit sub control ucrainean, după ce autorităţile au evacuat clădirea ocupată zilele trecute de protestatari pro-ruşi. 

CRIMEEA. Ideea detensionării crizei din CRIMEEA, menţionată sâmbătă de preşedintele Barack Obama în cursul unei conversaţii telefonice cu omologul său rus, este de a răspunde punct cu punct îngrijorărilor formulate de Moscova pe tema situaţiei din Ucraina, a precizat un oficial al Casei Albe pentru jurnalişti, refuzând să fie citat.

Preşedintele Obama a evocat această idee marţi, în cursul unei conversaţii telefonice cu cancelarul german Angela Merkel, potrivit acestui oficial, care a subliniat importanţa legăturilor diplomatice şi economice dintre Germania şi Rusia în vederea facilitării dialogul. Obama şi Merkel au discutat pe marginea "importanţei unei detensionări, cu trimiterea unor observatori internaţionali", şi lansării unui dialog între Moscova şi Kiev.

"Detensionarea" situaţiei include retragerea militarilor ruşi la bazele lor din CRIMEEA, a explicat oficialul.
În plus, problema privind legitimitatea Guvernului interimar de la Kiev, nerecunoscut de Putin, va fi în cele din urmă rezolvată prin alegerile prevăzute să aibă loc în mai, a subliniat el.

În paralel, Statele Unite vor continua să sporească presiunile asupra Rusiei, prin intermediul unor sancţiuni economice, a subliniat acest oficial, avertizând în privinţa unor consecinţe mai severe dacă mişcările de trupe ruse vor depăşi teritoriul Crimeei şi vor continua în estul Ucrainei.

Acest oficial a apreciat că economia Rusiei este fragilă şi suferă în urma sancţiunilor adoptate.
Marţi, preşedintele Obama a respins declaraţiile lui Putin cu privire la situaţia din Crimeea. Putin "nu înşeală pe nimeni", potrivit lui Obama. "Toată lumea recunoaşte că Rusia are interese legitime faţă de ceea ce se întâmplă într-o ţară vecină, însă aceasta nu-i oferă dreptul să recurgă la forţă pentru a-şi exercita influenţa în acea ţară", a avertizat Obama.

Totuşi, preşedintele american a sugerat că lasă o portiţă deschisă pentru o soluţie diplomatică şi a menţionat că deţine "informaţii potrivit cărora preşedintele Putin îşi alocă timp pentru a reflecta la ceea ce se întâmplă".

CRIMEEA: Întâlnire Kerry-Lavrov

Secretarul american de Stat, John Kerry, şi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, se vor întâlni la Paris, miercuri, în marja unei reuniuni pe tema Libanului.

Moscova riscă "izolarea internaţională" dacă nu va pune capăt "agresiunii" militare în Ucraina, avertizează secretarul de Stat american, John Kerry, precizând că Statele Unite nu doresc o confruntare cu Rusia, relatează AFP.
"Rusia caută un pretext pentru a putea ocupa Ucraina, dar riscă izolarea pe plan internaţional dacă nu pune capăt agresiunii militare", a declarat John Kerry la Kiev, subliniind că Statele Unite nu doresc o confruntare cu Rusia.

Rusia testează o rachetă

Rusia a lansat marţi, în cadrul unui test, o rachetă balistică intercontinentală, în contextul crizei din Crimeea, anunţă Ministerul rus al Apărării, citat de BBC.

Armata rusă a comunicat că o rachetă balistică intercontinentală de tip Topol RS-12M a fost lansată de la poligonul militar Kapustin Yar, situat în apropiere de Volgograd, la Marea Caspică.

Testul a fost un succes, iar racheta a căzut controlat în zona Sari Shagan din Kazahstan.

"Racheta care poate fi dotată cu încărcătură nucleară a atins ţinta cu succes", precizează Ministerul rus al Apărării.
Rachetele de tip Topol RS-12PM (SS-25 Sickle, conform terminologiei NATO) au o rază de acţiune de 10.500 de kilometri.

Rusia a atenţionat Statele Unite că va lansa o rachetă balistică intercontinentală, a declarat marţi un oficial american, citat de AFP. "Ei ne-au atenţionat în legătură cu acest test (...), nu a fost ceva neaşteptat", a dezvăluit pentru AFP un oficial american, care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului.

Avioane ruse în Armenia

Miercuri dimineaţă, o nouă informaţie: Rusia a trimis mai multe avioane de vânătoare MiG-29 la baza aeriană Erebuni din Armenia, a anunţat un oficial militar rus, relatează Ria Novosti, în pagina electronică.

Rusia a trimis anterior la baza aeriană rusă de la aeroportul Erebuni, aflat în apropiere de Erevan, cel puţin 16 avioane MiG-29 Fulcrum, în cadrul acordului de cooperare în domeniul apărării încheiat de statele din Comunitatea Statelor Independente.

Mai multe avioane MiG-29 au ajuns la baza aeriană rusă de la Erebuni şi au fost puse în funcţiune", a declarat colonelul Igor Gorbul, purtătorul de cuvânt al bazei, fără a preciza numărul avioanelor.
Rusia deţine o bază aeriană în fostul aeroport civil din Erebuni începând din 1995. Aceasta face parte din baza militară de la Gyumri, de la graniţa Armeniei cu Turcia.

Primele focuri de armă

Marţi s-au auzit primele focuri de armă trase în Crimeea. O coloană de militari ucraineni neînarmaţi a fost întâmpinată cu focuri de avertizare de către trupele ruse care au preluat controlul asupra bazei aeriene din Belbek, de lângă Sevastopol, scrie The Guardian. Militarii ucraineni au anunţat că vor să îşi preia posturile, dar, după ore bune de tensiune, au renunţat la solicitare.