MENIU

Cozmin Gușă: Turcia ar valoriza Germania dacă ar intra în UE

Consultantul politic Cozmin Gușă a declarat, în direct la Realitatea TV, că o eventuală aducere a Turciei în Uniunea Europeană ar putea ajuta Germania să salveze UE și ar pune probleme de negociere în folosul Europei.

"Turcia este posibilitatea prin care Germania poate să salveze proiectul Uniunii Europene. Proiectul UE care se zgâlțâie în partea sa vestică, cu Brexitul, el trebuie să se contrabalanseze pe partea estică. Șantajul prin care Marea Britanie încearcă să condiționeze UE poate să fie căpăcit printr-o aducere a Turciei în Uniune. Turcia ar câștiga mult, pentru că astăzi avem o Turcie a lui Erdogan care, în baza atitudinii sale, baletează între Washington și Moscova, cu condiționări importante din partea Moscovei. Pentru că vedem că rușii nu se mai duc în Turcia, iar Turcia suferă enorm", a spus consultantul politic.

Acesta a subliniat că Turcia ar echilibra și deciziile din UE, decizii care sunt luate doar de Germania.

"Turcia ar valoriza Germania, care, întradevăr, ar trebui să împartă un pic decizia. Astăzi, Germania cam dispune în Europa. O apariție bruscă în peisajul UE a Turciei ar avea posibilitatea să reinventeze proiectul Uniunii. Iar axa care s-ar forma, între Berlin și Ankara, ar pune probleme de negociere în folosul Europei", a susținut Cozmin Gușă.

Totodată, consultantul politic a explicat și cum acționează Rusia în Europa, punctând vulnerabilitățile Germaniei în fața lui Putin. 

"Modelul rusesc de acțiune se bazează pe forța serviciilor lor secrete și pe tradiția lor în Europa.  KGB a infiltrat puternic Europa chiar dincolo de zidul de fier. KGB-ul nu a infiltrat doar Europa comunistă, s-au dus și dincolo. Hai să ne amintim de Romano Prodi, fostul șef al Comisiei Europene. Ce scandal mai mare decât dosarul lui de KGB-ist acoperit? Posibilitățile lor de a condiționa din punct de vedere energetic. Să nu uităm că Germania este dependentă energetic de Rusia. Să nu uităm cum capitalurile lor s-au amestecat, între bancherii nemți și bancherii ruși fiind o poveste de dragoste care funcționează foarte bine. Acum ei încearcă și prin sport. Dacă te uiți la toate competițiile sportive de anvergură din ultima vreme, sunt finanțat de companiile de stat ale Rusiei. Ei vor să genereze simpatie. Oligarhul de la Chelsea picură în inimile londonezilor și ale Europei de atâta timp treburile astea. Acționează. E o formă de imperialism de tip economic sau cultural pe care eu o implementează. Uite că au și reușit", a spus acesta. 

"Viktor Orban probabil că doarme cu icoana lui Putin sub pernă. Nu-i merge rău Ungariei, culmea. S-a revigorat, are o ideologiee națională care o face flotabilă. Bulgaria, de asemenea, cu acest prim-ministru și pe ideea Pan-Slavismului este într-un fel captivă. Noi suntem o insulă și nu pot să înțeleg de ce nu încercăm să ne ancorăm bine de partenerul strategic", a conchis Cozmin Gușă.

 

Mai multe articole despre:
Cozmin Guşă consultant politic