MENIU

Cota de popularitate a președintelui Emmanuel Macron s-a prăbușit dramatic

Cota de popularitate a preşedintelui francez Emmanuel Macron şi cea a premierului său Edouard Philippe au înregistrat un puternic regres în luna iulie, conform barometrului YouGov din august, realizat pentru publicaţiile Le Huffington Post şi CNews, citate de Agerpres.

Astfel, pentru preşedinte, aceasta înseamnă o scădere cu 7 puncte procentuale, de la la 43% la 36% opinii favorabile, la finalul unei luni complicate pentru şeful statului francez, scrie joi Le Soir.

Scăderea bugetului destinat Apărării, plecarea şefului Statului Major al armatei, cacofonia din parlament: Macron a văzut polemicile înlăţuindu-se şi vara nu i-a fost deloc uşoară.

Situaţia nu este mai îmbucurătoare pentru premierul Edouard Philippe, a cărui cotă de popularitate a scăzut cu două puncte procentuale, ajungând la 37% opinii favorabile, depăşind cu puţin pe cea a locatarului de la Palatul Elysee.

Guvernul a fost de asemenea sancţionat. Cu 33% de opinii favorabile, echipa guvernamentală pierde 5 puncte procentuale în raport cu luna trecută. Simpatizanţii de centru sancţionează cel mai dur actvitatea guvernamentală (-13 puncte procentuale).

Doar mai puţin de o treime dintre francezi (36 %, -9 puncte) estimează că guvernul "merge face progrese şi propune măsuri moderne", că "se adresează întregii populaţii, nu doar electoratului său" (35%, -8 puncte) şi că este "compus din persoane competente" (32%, -8 puncte).

Mai multe articole despre:
Franţa Emmanuel Macron