MENIU

FĂRĂ PRECEDENT. Coreea de Nord anunță că a lansat cu succes o rachetă intercontinentală

Coreea de Nord a lansat marţi o rachetă balistică, iar aceasta a căzut în Marea Japoniei, a anunţat armata sud-coreeană. Racheta ar fi căzut în zona economică exclusivă japoneză, adică la mai puţin de 200 de mile marine de coastele Japoniei, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului japonez al Apărării pentru AFP. Ulterior, Phenianul a anunțat că a testat cu succes o rachetă intercontinentală.

Tirul a avut loc de Ziua Naţională americană şi la câteva zile după întâlnirea, vineri, între preşedintele american Donald Trump şi noul preşedinte sud-coreean Moon Jae-in, în care cei doi au evocat ameninţarea nord-coreeană.

Preşedintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, a declarat marţi că armata analizează racheta nord-coreeană lansată în aceeaşi zi, existând posibilitatea să fie vorba de o rachetă balistică intercontinentală (ICBM), transmite Reuters.

La puțin timp după lansare, Phenianul a anunțat că racheta testată ar fi una intercontinentală. Este pentru prima dată când Coreea de Nord anunță lansarea cu succes a unei astfel de rachete, care are potențialul de a atinge coastele SUA, notează BBC.

Un anunț al televiziunii de stat nord-coreene a precizat că racheta lansată ar fi Hwasong-14.

Comandamentul flotei americane din Pacific anunțase mai devreme că, potrivit analizei, proiectilul ar fi mai degrabă o rachetă cu rază medie de acțiune. 

Trump, furios

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a reacţionat pe Twitter după ce Coreea de Nord a lansat, marţi, încă o rachetă balistică. Agenţiile internaţionale de presă citează cele două mesaje ale lui Trump, care au fost scrise înaintea oricărui comentariu oficial din partea Casei Albe, precizează Agerpres.

"Coreea de Nord tocmai a lansat încă o rachetă. Omul ăsta n-are altceva mai bun de făcut cu viaţa lui? E greu de crezut că Coreea de Sud....." ".....şi Japonia vor mai tolera asta multă vreme. Poate China va face o mişcare grea împotriva Coreei de Nord şi va pune capăt o dată pentru totdeauna acestei inepţii", a scris preşedintele.

eMAG Ziua Americii 4 iulie – Ce sa-ti cumperi de Ziua Americii ca sa fii mai cool