MENIU

Concluzia după discuțiile Londra-Berlin-Paris: Mergem spre un Brexit fără acord

Marea Britanie se îndreaptă către un Brexit fără acord. După Germania, premierul Boris Johnson a vizitat şi Franţa, pentru a fi primit cu acelaşi mesaj - acordul actual nu poate fi modificat decât foarte puţin.

”Am spus mereu clar: a fost făcută o alegere şi nu o putem ignora pur şi simplu. Acestea fiind spuse, să fie clar: nu vom găsi un nou acord de retragere, în termen de 30 de zile, care să fie foarte diferit de cel actual”, a declarat Emmanuel Macron la întrevederea cu Boris Johnson.

Discursul lui Macron a vizat mecanismul numit plasa de siguranţă, care are ca scop evitarea controalelor la graniţa dintre Irlanda şi Irlanda de Nord. Londra vrea dispoziţia anulată complet, dar preşedintele francez o consideră indispensabilă. Vizita lui Boris Johnson la Paris vine după una asemănătoare făcută la Berlin, unde Angela Merkel i-a transmis că mai are la dispoziție cel mult 30 de zile pentru a se ajunge la un acord.

”Ea (n. red. Angela Merkel) a spus că, dacă putem face acest lucru în doi ani, îl putem face şi în 30 de zile. Iar eu admir această atitudine pozitivă. Vreau doar să repet un lucru extrem de important. Sub nicio formă, Marea Britanie nu va introduce verificări la frontieră şi nu credem că este necesar nici ca U.E. să facă acest lucru.”, a spus Johnson.

Dacă politic nu s-au înţeles, Macron şi Johnson au părut pe aceeaşi lungime de undă la nivel personal. Strângerea de mână dintre cei doi a durat nu mai puţin de 13 secunde, iar britanicul a părut că se simte atât de bine încât şi-a spijinit un picior pe măsuţa de cafea din faţa liderului francez.

Mai multe articole despre:
Boris Johnson Brexit Emmanuel Macron