MENIU

Ciclon devastator în sudul Europei. Cod roșu în Grecia. MAE lansează o avertizare de călătorie

Vântul puternic şi inundaţiile produse de ploile torenţiale au afectat sâmbătă mai multe regiuni din Grecia lovite de o furtună rară, supranumită ''medicane'', care se dezvoltă în anumite condiţii în Marea Mediterană, relatează Reuters.

Pericol în sudul Europei. Ciclonul Zorba a lovit Grecia, țară în care își petrec vacanța anual zeci de mii de români. Astăzi este cod roșu de furtună în Creta, Peloponez, insulele Ionice și în Attica, regiune în care se află și capitala țării. Ministerul român al Afacerilor Externe avertizează că mai multe drumuri naționale au fost închise.

Sunt afectate, de asemenea, și cursele aeriene de pe aeroportul internațional din Atena. Furtuna afectează și sudul Italiei, Turcia şi Malta.

Meteorologii au avertizat că ciclonul mediteranean va aduce vânt puternic, valuri mari şi inundaţii.

Secretariatul General de Protecţie Civilă din Republica Elenă a emis un comunicat de presă în legătură cu continuarea înrăutăţirii vremii - cod roşu, în perioada 29-30 septembrie, regiunile cele mai afectate fiind Peloponez, Insulele Ionice şi, în special, Attica (ploi şi furtuni cu vânt la rafală de până la 9-10 Beaufort şi posibile inundaţii).

Autorităţile elene au anunţat închiderea următoarelor drumuri naţionale: Athens-Korinthos (în apropiere de Kinetta); Korinthos-Kalamata; Elefsina-Thiva; Argos-Nafplio; Karaiskakis (în regiunea Pireu).

De asemenea, Aeroportul Internaţional 'Eleftherios Venizelos' din Atena înregistrează întârzieri ale curselor aeriene.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://atena.mae.ro, http://salonic.mae.ro,www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia 'Călătoreşte în siguranţă' (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precizează comunicatul citat.

Potrivit MAE, detalii despre evoluţia vremii se pot obţine accesând http://www.meteoalarm.eu/ro_RO/0/0/GR-Grecia.html şi http://www.hnms.gr/emy/en/index_html 

Mai multe articole despre:
Grecia furtuna cod roşu