MENIU

Cine este Iosif Kobzon, cântăreţ, politician şi propagandist rus, interzis în UE

Vladimir Putin şi Iosif Kobzon

Lista sancţiunilor UE pentru Rusia s-a lărgit pentru a include mai mulţi oficiali ruşi, printre care se află doi viceminiştri ai apărării, dar şi un faimos cântăreţ devenit politician - membru de frunte al partidului pro-Kremlin Rusia Unită, care acţionează ca propagandist al regimului Vladimir Putin: Iosif Kobzon.

Iosif Kobzon este una din celebritățile din Rusia care l-au propus pe Vladimir Putin la premiul nobel pentru Pace, în octombrie 2013. El a cântat atât în Ucraina cât şi în Republica Moldova.

Kobzon, care s-a născut în regiunea Donbass, a fost deja interzis de autorităţile de la Kiev, dar asta nu l-a oprit să meargă la Doneţk pentru a concerta, în toamna anului trecut.

"Artist al poporului din URSS" şi deputat în Duma de Stat a Rusiei, Kobzon a susținut un concert la Teatrul Național de Operă și Balet din Donețk, potrivit Unimedia.md. „Donbass este patria mea. În 1945, am întâlnit victoria în Slaviansk, dar am mers la școală în Kramatorsk. Nimeni nu va putea să facă ca Donbassul să îngenuncheze”, a declarat acesta pe scena teatrului.

Kobzon a mulțumit așa numitului „prim-ministru" separatist al autoproclamatei Republici Populare Doneţk, Aleksandr Zaharcenko, pentru curaj și devotament şi i-a dedicat „Piesa comndantului”. Ulterior, cei doi au cântat în duet piesa „Ia liubliu tebia, jizni/Te iubesc, viaţă”.

Printre altele, cântăreţul rus a oferit 2.500 de pachete de insulină în calitate de ajutor umanitar.

Kobzon a fost anul trecut şi la Chişinău unde a cântat într-un concert organizat de Partidul Socialiştilor, în încheierea marşului pentru aderarea Moldovei la Uniunea Vamală, controlată de Rusia.

Tot anul trecut, interpretul a dat în judecată Letonia la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului pentru că autorităţile de la Riga i-au refuzat intrarea în ţară, unde urma să dea un concert. Kobzon a declarat că cere despăgubiri pentru pierderile financiare suferite din cauza interdicţiei.

SUA l-au inclus deja pe Kobzon pe o listă de sancţiuni, din cauza presupuselor legături cu crima organizată, scrie The Guardian.