MENIU

Cine este autorul atacului armat din Orlando, Florida. CNN: a jurat credință Statului Islamic

Autorul atacului din noaptea de sâmbătă spre duminică din clubul de noapte pentru homosexuali din Florida, soldat cu circa 50 de morţi, a fost identificat drept Omar Mateen, cetăţean american de origine afgană, născut în 1986, potrivit posturilor de televiziune CBS şi NBC, preluate de AFP.

Poliţia locală de deschis o anchetă pentru un act de terorism, iar poliţia federală a transmis că autorul atacului, unul dintre cele mai sângeroase din SUA, ar avea 'simpatii' pentru mişcarea islamistă.

Potrivit CNN, atacatorul a sunat la 911 cândva înainte sau după momentul inițial al atacului și, în timpul convorbirii, a jurat credință Statului ISlamic și a amintit de atentatorii de la Boston, frații Țarnaev.

Potrivit Fox News, care citează surse nenumite, FBI ar fi deschis anterior un dosar pe numele lui Mateen. 

E încă neclar dacă atacatorul a luat înainte legătura cu organizația teroristă sau a acționat singur. 

Tatăl său a menționat de asemenea că atacatorul era homofob și și-a amintit că și-a arătat furia, într-o zi, în trecut, când a văzut pe stradă doi homosexuali. 

Suspectul locuia în Fort Pierce, un orăşel aflat la circa 160 de kilometri de Orlando, notează News.ro.

Potrivit documentelor, Mateen a divorţat în 2011, iar fosta soţie susţine că era extrem de violent, instabil psihic şi agresiv. Mai mult, femeia l-a acuzat de violenţă domestică repetată în timpul căsniciei.

”Nu era o persoană stabilă. M-a bătut. Pur şi simplu venea acasă şi începea să mă lovească pentru că hainele nu erau spălate sau alte chestii asemănătoare”, spune fosta soţie.

De asemenea, suspectul era angajat de opt ani al firmei de securitate G7 şi deţinea legat două arme de foc, una pe o licenţă individuală, iar a doua pe o licenţă de serviciu. Firma de securitate pentru care lucra a susţinut că va colabora pe deplin cu autorităţile.

Analiştii au precizat că nu a existat încă un mesaj de revendicare a atacului armat din Orlando, care este investigat de autorităţile federale ca fiind un act terorist comis de un cetăţean american. Însă, jihadiştii Statului Islamic au persecutat şi ucişi homosexuali, practica obişnuită fiind aruncarea acestora de pe clădiri înalte.


Mai multe articole despre:
Florida Orlando atac armat Omar Mateen