MENIU

Chinezii o comit din nou: cât de grav îți era exploatat telefonul prin această aplicație?

Aproape jumătate de miliard de persoane au instalat VidMate, o aplicație pentru telefoane Android care le permite să descarce clipuri video de pe YouTube, WhatsApp, dar și de pe alte platforme. Aplicația ar avea legături cu gigantul chinez Alibaba. Evident, funcționalitatea de-a descărca videouri a făcut-o și populară în țări ca India, unde internetul e scump. Și asta i-a dat acces la telefoane.

Pe scurt, VidMate a afișat reclame ascunse, a consumat datele mobile ale utilizatorilor, a expus informațiile personale ale utilizatorilor, a descărcat bateria telefonului și chiar ar fi realizat abonamente la servicii plătite fără ca utilizatorii să știe. Utilizatorii care au descărcat și instalat aplicația au cedat controlul telefonului și al informațiilor personale unor terți.

Specialiștii au avertizat că e foarte grav ce s-a întâmplat. Telefonul devenea parte dintr-o rețea botnet și că era folosit pentru a crea fraudă publicitară

În ultimele șase luni, compania de securitate cibernetică Upstream a blocat peste 128 de milioane de tranzacții suspicioase realizate de VidMate. I-ar fi putut costa pe utilizatorii din Egipt, Brazilia și Myanmar peste 150 de milioane de dolari. Și sunt doar tranzacțiile blocate.

Reprezentanții companiei au spus că au început să blocheze astfel de tranzacții din 2017, dar volumul acestora a crescut dramatic în ultimul an. Mai mult, VidMate ar fi consumat date mobile de peste 3 GB pe lună, iar asta ar putea ajunge la un cost de 100 de dolari pe an, iar în unele piețe ca Brazilia 100 de dolari este o sumă foarte mare.

În plus, VidMate colecta informații cu caracter personal, fără să anunțe utilizatorul. Printre informațiile furate se numără și numărul unic asociat telefonului și adresa IP, ce era trimisă la servere din Singapore ce aparțineau Nonolive, un serviciu de streaming pentru gameri ce era finanțat de Alibaba.

VidMate a fost dezvoltată și deținută de UCWeb, o subsidiară a Alibaba, înainte de a fi vândută în 2018. Nu este clar cine deține aplicația acum, dar Upstream spune că a început să blocheze tranzacții suspicioase ce proveneau de la VidMate cu mult timp înainte ca UCWeb să vândă aplicația.

Sursa

Mai multe articole despre:
aplicaţie telefon Android vidmate