MENIU

CHIȘINĂU. Serviciul de Informații și Securitate trece în subordinea lui Dodon

Parlamentul de la Chișinău a aprobat marți în prima lectură un proiect de lege prin care îi sunt acordate mai multe mecanisme de control președintelui țării asupra Serviciului de Informații și Securitate.

Potrivit inițiativei, directorul SIS va fi numit de Parlament la propunerea președintelui Republicii Moldova, așa cum a fost și până la sfârșitul anului 2016, scrie Radiochisinau.md.

Autorii proiectului, deputații socialiști, consideră că în 2016, cu puțin timp înainte de învestirea lui Igor Dodon în funcția de președinte, reducerea atribuțiilor șefului statului în domeniul securității a fost nemotivată.

Proiectul a fost criticat de deputații Partidului Democrat, făcând referire la suspiciuni privind faptul că Igor Dodon ar fi controlat de servicii secrete de peste hotare.

Și Serviciul de Protecție și Pază de Stat se va subordona președintelui. Prerogativa a fost preluată de la Guvern după ce deputații au votat un proiect de le lege în acest sens. Documentul intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.

Potrivit inițiativei legislative, directorul Serviciului și adjunctul acestuia vor fi numiți și eliberați din funcție de șeful statului. Tot prin decret prezidențial va fi stabilită structura și limita personalului Serviciului. De asemenea, gradele speciale pentru șefii instituției vor fi conferite de președinte.

Autorii proiectului au explicat că, la 13 iunie 2008, Serviciul de Protecție și Pază de Stat (SPPS) a trecut din subordinea șefului statului în subordinea Guvernului, astfel președintele fiind lipsit de dreptul de a decide acordarea protecției demnitarilor de stat, inclusiv, de a decide asupra sediilor de lucru, reședințelor și obiectelor care se află sub protecția SPPS.

Mai multe articole despre:
Chişinău Republica Moldova SIS Igor Dodon