MENIU

Ce se întâmplă cu tinerele acuzate de uciderea lui Kim Jong-nam. Avocaţii lor nu au acces la dosar

Avocaţii celor două femei bănuite că l-au ucis în Malaezia pe fratele vitreg al liderului nord-coreean Kim Jong-un s-au plâns marţi că nu au avut suficient acces la dosar, în cadrul unei audieri pentru pregătirea procesului care s-ar putea finaliza cu condamnarea la moarte a acuzatelor, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Cele două suspecte, indonezianca Siti Aisyah, de 25 de ani, şi vietnameza Thi Huong, de 28 de ani, au compărut în faţa tribunalului districtual din Sepang (vestul Malaeziei) purtând veste antiglonţ şi încadrate de o escortă bine înarmată. Tinerele sunt acuzate că la 13 februarie a.c., pe aeroportul internaţional din Kuala Lumpur, l-au stropit pe faţă pe Kim Jong-nam cu VX, un puternic agent neurotoxic, o variantă de gaz sarin cu înalt potenţial letal.

Avocatul principal al indoneziencei, Gooi Soon Seng, a subliniat că pentru a asigura un proces echitabil toate documentele materiale trebuie furnizate apărării cât mai repede posibil, iar procurorul general adjunct Muhammd Iskandar Ahmad a dat asigurări că documentele vor fi transmite înainte de proces.

Cele două tinere neagă acuzaţiile de asasinat şi au susţinut că au fost păcălite, crezând că iau parte la o emisiune de televiziune de genul farselor cu camera ascunsă.

Cazul a fost transmis unei instanţe superioare în vederea procesului, Înalta curte din Shah Alam (din aceeaşi provincie Selangor din vestul Malaeziei) urmând să decidă luna viitoare data începerii acestuia, a menţionat marţi judecătorul din Sepang.

Kim Jong-nam, cunoscut ca un critic feroce al fratelui său vitreg aflat la putere la Phenian, trăia în exil. Moartea sa a declanşat o dispută care a adus aminte de vremurile războiului rece. Seulul a acuzat Phenianul că a pus la cale acest asasinat, în timp ce Coreea de Nord a afirmat că ancheta lansată de autorităţile malaeziene este o campanie de defăimare şi bărbatul care a murit pe aeroportul din Kuala Lumpur suferise o criză cardiacă. Coreea de Nord şi Malaezia şi-au expulzat reciproc ambasadorii şi au instituit temporar interdicţii de ieşire din ţară pentru cetăţenii celuilalt stat.

Mai multe articole despre:
caz ucidere Kim Jong-nam Kim Jong un