MENIU

Catastrofa din Alpii francezi. Cine este pilotul care a încercat să oprească tragedia

In povestea tragica a celor 150 de oameni morti in prabusirea avionului Germanwings in Alpii francezi, marti, se distinge imaginea pilotului care a incercat sa previna catastrofa, scrie ziare.com.

Identitatea capitanul avionului a fost facuta publica de autoritati joi seara. El se numeste Patrick Sonderheimer si a incercat, in zadar, pana in ultima clipa, sa patrunda in cabina pentru a impiedica prabusirea avionului de catre copilot, scrie The Mirror.

Sonderheimer iesise din cabina pentru a merge la toaleta, lasand avionul pe mana copilotului Andreas Lubitz. Acesta a blocat usa cabinei si a preluat comanda manuala a avionului, demarand o coborare sinucigasa spre crestele Alpilor.

Pe cutia neagra recuperata de autoritatile franceze de la locul unde avionul s-a pulverizat in mii de bucati, se poate auzi cum pilotul incearca sa reintre in cabina. Mai intai bate usor la usa, apoi mai tare, pentru ca in finalul celor opt minute de groaza, cat avionul a plonjat spre munti, sa incerce sa doboare usa, desi stia ca aceasta este fortificata.

Publicatia germana Bild a scris despre pilot ca avea peste 10 ani de experienta cu Lufthansa si Germanwings si peste 6.000 de ore de zbor. A studiat la Lufthansa Flight Training School in Germania si un coleg, identificat doar drept Dieter, a povestit ca era un pilot de incredere.

"Era o persoana de incredere, unul dintre cei mai buni piloti pe care i-am avut. Sunt 100% sigur ca au facut tot ce au putut. Cred asta pentru ca il stiam foarte bine, era unul dintre cei mai buni, avea peste 6.000 de ore de zbor", a povestit Dieter.

Presa germana a mai scris ca Sonderheimer era casatorit, avand doi copii. Dieter a povestit despre el ca era un om bun, cu simtul umorului.


Procurorii francezi au explicat joi, pe baza informatiilor obtinute de la cutia neagra recuperata de la locul accidentului avionului Germanwings, ca avionul Airbus A320 cu 150 de persoane la bord a fost prabusit in mod deliberat de copilot.

Copilotul era constient in cabina, au argumentat procurorii, intrucat pe inregistrarea extrasa din cutia neagra se poate auzi cum respira si pentru ca a efectuat mai multe manevre ce au provocat prabusirea avionului. Pilotul respira normal si nu parea a fi panicat, insa nu a raspuns la niciun apel al controlorilor de trafic si nici nu a emis vreun semnal SOS.

Procurorul francez a mai aratat ca copilotul a inceput manual manevrele de coborare, manevre care nu se fac automat si dovedesc intentia sa de a prabusi aparatul de zbor. "Credem ca a incercat sa distruga avionul", a spus procurorul despre copilot, caruia i-a dat si numele, Andreas Lubitz.