MENIU

Captură record de droguri. Aproape 60 de milioane de pastile de metamfetamină, descoperite într-un camion

Captură record de pastile de metamfetamină, în Asia. Foto/Profimedia

Poliţia din Laos a capturat 55,6 milioane de tablete de metamfetamină ascunse într-un camion, cea mai mare captură de droguri realizată vreodată în Asia. Metamfetamina sub formă cristalizată, cea mai puternică, este trimisă de obicei către pieţele de peste mări, cele mai profitabile, cum ar fi Australia şi Japonia, chiar dacă pandemia îngreunează expedierile.

Poliţia din Laos a capturat 55,6 milioane de tablete de metamfetamină ascunse într-un camion, cea mai mare captură de droguri realizată vreodată în Asia, anunţat joi organul ONU însărcinat cu lupta împotriva stupefiantelor, informează AFP.

''Cele 55,6 milioane de comprimate de metamfetamină şi 1.537 kilograme de metamfetamină semnalate de Laos ieri seară constituie un record pentru o singură captură în regiune'', a declarat pentru AFP Jeremy Douglas, reprezentant regional al Oficiului Naţiunilor Unite pentru Droguri şi Criminalitate (ONUDC).

''Este de trei ori mai mult decât totalul comprimatelor de metamfetamină capturate de Laos anul trecut şi aproape o treime din metamfetamina cristale'', a adăugat el.

''Triunghiul de aur'', care cuprinde regiuni din Myanmar (fostă Birmania), Laos şi Thailanda, este de mai multe decenii punctul central al producţiei de droguri din Asia de Sud-Est.

Producţia de droguri de sinteză a explodat în anumite părţi din Myanmar, unde sunt principalele surse de venituri ale crimei organizate precum şi ale unor grupuri de insurgenţi sau de miliţii în zone apropiate frontierelor cu Laos şi Thailanda.

Traficul de droguri din regiune a profitat de lovitura de stat din februarie din Myanmar, care a afectat economia legală.

Metamfetamina sub formă cristalizată, cea mai puternică, este trimisă de obicei către pieţele de peste mări, cele mai profitabile, cum ar fi Australia şi Japonia, chiar dacă pandemia îngreunează expedierile.

Această captură record a autorităţilor din Laos a fost realizată în provincia Bokeo, din inima ''Triunghiului de Aur'', după ce poliţia a arestat un şofer de camion care ar fi trebuit să transporte bere din marca locală ''BeerLao'' şi care, în realitate, conţinea o încărcătură de stupefiante.

Într-un comunicat, compania producătoare de bere a negat orice implicare.

''Suntem profund dezamăgiţi că maşinile noastre au fost utilizate pentru a acoperi activităţi ilegale'', a declarat compania de bere Lao, menţionând că vehiculul respectiv nu era înregistrat sub firma lor.