MENIU

Bulgaria, campanie naţională pentru intrarea în Schengen: Nu suntem cetăţeni de mâna a doua!

<p>Bulgaria are planuri măreţe: Vrea să intre &icirc;n Schengen &icirc;n octombrie</p>

Vicepremierul bulgar Meglena Kuneva, ministrul Justitiei Hristo Ivanov si cel al Culturii Vejdi Rasidov au participat joi la lansarea campaniei nationale "Bulgaria in Schengen! A venit timpul", organizata la Muzeul de Arheologie din Sofia.

Campania a fost initiata de presedintele Partidului Socialistilor Europeni (PES), Serghei Stanisev, fiind lansata si strangerea de semnaturi pentru o declaratie de sprijin a aderarii Bulgariei la Spatiul Schengen, relateaza BTA.

"Astazi suntem cetateni ai Europei unite. Credem ca standardul dublu privind aderarea Bulgariei la Schengen este inacceptabil", se mentioneaza in declaratie.

"Ca oricine altcineva din familia noastra europeana, suntem obligati sa lucram in folosul casei noastre, dar nu putem sa traim liber in ea. De aceea vrem sa spunem ca nu suntem si nu am fost niciodata europeni de mana a doua", se mai mentioneaza in document. Potrivit declaratiei, aderarea Bulgariei la Schengen este acum o chestiune de justitie istorica si morala.

Serghei Stanisev a declarat cu acest prilej ca Bulgaria indeplineste criteriile pentru aderarea la Schengen, dupa cum au precizat clar Parlamentul European si Comisia Europeana. Nu este nicio logica in a tine Bulgaria si Romania in afara Schengen, a adaugat el.

"Este o discutie si despre respectul nostru de sine ca natiune, despre ceea ce dam UE si ceea ce primim de la partenerii nostri europeni", a spus el, adaugand ca "Bulgaria in Schengen" a devenit cauza sa personala.

Vezi mai multe pe Ziare.com