MENIU

Boris Johnson a scăpat de moțiunea de cenzură

Premierul britanic a scăpat de moțiune. Foto/Profimedia

Moțiuniea de cenzură împotriva premierului Boris Johnson a picat, după ce 211 de deputați și-au exprimat încrederea. Asta înseamnă că el va rămâne premier. Rezultatul a fost anunțat de președintele Comitetului din 1922, Sir Graham Brady.

Voturi de încredere în Boris Johnson: 211

Voturi de neîncredere în Johnson: 148

Un total de 180 de voturi ar fi suficiente pentru a-și asigura supraviețuirea acestei moțiuni de cenzură. Votul a fost secret și nu există nicio garanție că parlamentarii vor fi votat în conformitate cu declarațiile lor publice.

Votul a început la ora 18.00. (1700 GMT) și s-a oprit în jurul orei 20:00, cu un rezultat așteptat la ora locală 21:00 (ora 23.00, ora României), scrie Hotnews.

Johnson, care a obținut o victorie uriașă în alegerile în 2019, a fost supus unei presiuni din ce în ce mai mari după ce el și personalul său au organizat petreceri cu alcool în biroul și reședința sa din Downing Street, când în Marea Britanie erau restricții anti-COVID-19.

Propriul său consilier, marele ”strateg” al campaniei pro-Brexit Dominic Cummings, a demisionat după ce a fost acuzat că a încălcat restricțiile pentru a se deplasa la o reședință de vacanță.

Scandalul a fost aplanat o scurtă perioadă, în contextul în care parlamentarii au fost în vacanță, dar și pe fondul izbucnirii războiului din Ucraina și al ceremoniilor dedicate Jubileului de Platină al Reginei Elizabeth.

Mai multe articole despre:
motiune cenzura premierul britanic boris johnson