MENIU

Aurescu: "Consiliul de Securitate al ONU, şedinţă de urgenţă. Coreea de Nord poate fi sancţionată"

Coreea de Nord ar fi testat "cu succes" o bombă cu hidrogen, fapt care a determinat reunirea într-o şedinţă de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU, spune fostul ministru de Externe, Bogdan Aurescu.

Acţiunea Coreei de Nord "reprezintă o încălcare a unui set intreg de rezoluţii ale Consiliului de Securitate care îi interzic orice activitate nucleară", a declarat Bogdan Aurescu, la Realitatea TV.

Fostul ministru a precizat că, miercuri, Consiliul de Securitate al ONU se va reuni într-o ședință de urgență şi "cel mai probabil se vor adopta noi sancțiuni". 

"Este o poziţie provocatoare cu care Coreea de Nord ne-a obişnuit în ultimii ani.(...) Refuză să facă parte din Tratatul pentru Interzicerea totală a Experienţelor Nucleare", a adăugat Aurescu.

Coreea de Nord a anunțat că a efectuat, miercuri dimineață, primul test "reușit" de bombă "miniaturizată" cu hidrogen, marcând un avans important în programul ei nuclear dacă se confirmă, la câteva ore după ce a fost detectat un cutremur de magnitudine 5,1 ce părea a fi artificial în apropierea unui sit nord-coreean de teste nucleare.