MENIU

Bilanţul alunecărilor de teren din Mexic a ajuns la 38 de morţi

Alunecările de teren provocate de ploile abundente din estul Mexicului s-au soldat cu 38 de morţi în week-end, în condiţiile în care solul era saturat de apă, după trecerea uraganului Earl, relatează Reuters.

Luis Felipe Puente, şeful serviciilor naţionale de urgenţă, a declarat că 28 de oameni şi-au pierdut viaţa în statul Puebla, iar alţi 10 în statul învecinat, Veracruz. El a avertizat că bilanţul ar putea creşte.

“Monitorizăm în continuare râurile care sunt peste nivelul critic”, a spus guvernatorul Javier Duarte, într-un mesaj publicat pe Twitter, relatează News.ro.

Imagini cu pagubele provocate de Earl, transmise de televiziune locale, arată alunecări masive de teren care au îngropat case, copaci căzuţi şi clădiri cu ziduri sau acoperişuri prăbuşite.

Earl, care a fost clasificat drept uragan de categoria 1 miercuri după-amiază, a pierdut din intensitate când a atins coasta Belizelor, unde a provocat inundaţii. Earl a intrat în Mexic în statul Tabasco, joi seară, când a fost retrogradat la stadiul de furtună tropicală de Centrul american de Supraveghere a Uraganelor.

Pe coasta de vest a Mexicului, locuitorii şi turiştii din Peninsula Baja se confruntă cu furtuna tropicală Javier. Aceasta s-a format în largul portului Manzanillo duminică şi a provocat vânt puternic pe coastă. Potrivit meteorologilor, se va îndrepta spre nord, către Baja California şi staţiunea Los Cabos.