MENIU

Bashar al-Assad, decizie de ultimă oră privind instaurarea păcii în Siria

Administraţia Bashar al-Assad a acceptat o propunere a Naţiunilor Unite de a coopera, pentru organizarea unei conferinţe pe tema instaurării păcii în Siria, informează site-ul cotidianului "Le Figaro".

"Siria acceptă să participe la discuţii preliminare propuse de ONU pentru pregătirea unei conferinţe de pace", a declarat Walid Mouallem, ministrul sirian de Externe, potrivit Mediafax.

Emisarul ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, a propus iniţierea "consultărilor preliminare" în scopul pregătirii unei conferinţe de pace.

 

SUA: Cerem Federaţiei Ruse să înceteze imediat atacurile împotriva opoziţiei siriene și a civililor

 


Coaliţia internaţională condusă de Statele Unite, care efectuează raiduri în Siria a solicitat, vineri, Rusiei să înceteze imediat bombardamentele în afara zonelor ocupate de reţeaua teroristă Stat Islamic, pe fondul acuzaţiilor conform cărora aviaţia militară rusă ar ataca insurgenţi.

Rusia, principalul aliat internaţional al regimului de la Damasc, a iniţiat, miercuri, raiduri aeriene în Siria, vizând, oficial, reţeaua teroristă Stat Islamic. Conform unor surse, aviaţia militară rusă a atacat poziţii insurgente, spre nemulţumirea Statelor Unite şi a altor ţări occidentale, care oferă susţinere opoziţiei siriene.

 

Putin: Nu mai putem tolera modul în care e condusă lumea. E profund greșit să nu cooperăm cu Siria



Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, i-a criticat, marţi, pe omologii săi din SUA şi Franţa, Barack Obama şi Francois Hollande, care fac apel în mod frecvent la înlăturarea liderului sirian Bashar al-Assad.

Obama: Folosirea sancțiunilor contra Rusiei nu reflectă dorința de a reveni la "Războiul Rece"

 

La rândul său, președintele SUA, Barack Obama, a cerut luni, de la tribuna ONU, înlăturarea regimului din Siria, însă Vladimir Putin a respins ideea, pledând pentru stabilitate în Orientul Mijlociu şi în nordul Africii.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant).

Bilanţul conflictului depăşeşte 250.000 de morţi.