MENIU

Barack Obama, declarație emoționantă despre victimele din Ucraina, din Piața Maidan

Președintele american Barack Obama a estimat sâmbătă că marșul de la Selma în Alabama (sudul SUA) în favoarea drepturilor civice, reprimat în forță în urmă cu 50 de ani, rămâne o sursă de inspirație pentru milioane de persoane din întreaga lume, din Tunisia până în Ucraina, informează AFP.

"De pe străzile din Tunis până în piața Maidan în Ucraina, o generație de tineri își poate trage puterea din acest loc", a declarat Obama într-un discurs rostit în fața podului Edmund Pettus unde, la 7 martie 1965, circa 600 de manifestanți pașnici au fost reprimați violent de poliție într-un asalt sângeros ce a traumatizat America.

El a salutat curajul celor care în urmă cu 50 de ani au luptat pentru dreptul de vot pentru toți, subliniind în același timp că marșul împotriva rasismului "nu s-a terminat".

"O greșeală răspândită sugerează că rasismul a dispărut, că munca depusă de bărbații și femeile din Selma s-a terminat... Acest lucru nu este adevărat", a declarat președintele Statelor Unite în discursul rostit în acest orășel din Alabama devenit emblematic în lupta pentru drepturile civice.

Obama a denunțat de asemenea instituirea unor legi în unele state din SUA vizând să facă votul "mai dificil" pentru minorități.

"Astăzi, tocmai în 2015, la 50 de ani de la Selma, există legi în această țară concepute să facă votul mai dificil", a declarat Obama, vizând, fără să-i numească, pe adversarii săi republicani acuzați de democrați că agită amenințarea unei fraude electorale pentru a introduce constrângeri suplimentare.

Mai multe pe Agerpres