MENIU

Un avion cu 189 de oameni la bord s-a prăbușit în mare. Mister: Ce s-a întâmplat?

Tragedie aviatică în Indonezia. Un avion al companiei aeriene Lion Air, cu 189 de pasageri la bord, între care și un bebeluș și doi copii, s-a prăbuşit la scurt timp după ce a decolat din capitala Jakarta, informează Realitatea TV. Primele informații spun că nu există supraviețuitori. Nu se cunosc cauzele tragediei.

Un avion Boeing 737 cu 189 de oameni la bord s-a prăbușit în mare la puțin timp după decolarea din capitala indoneziană Jakarta. Printre pasageri se aflau copii, un bebeluș și cel puțin 20 de angajați ai ministerului de Finanțe din Indonezia.

Zborul JT 610 al companiei low cost Lion Air se îndrepta spre Pangkal Pinang, în insulele Bangka Belitung, când a dispărut de pe radare. Aeronava decolase din Jakarta la ora locală 6.20 și ar fi trebuit să ajungă la destinație o oră mai târziu.

Primele informații spun că pilotul ar fi cerut turnului de control permisiunea de a reveni pe aeroport. Motivul nu este însă cunoscut. ”Nu putem da nicio declaraţie în acest moment. Încercăm să strângem toate informaţiile şi datele", a declarat directorul general al companiei aeriene. 

Se știe că aeronava a avut o defecțiune tehnică la un zbor precedent, dar că aceasta ar fi fost rezolvată.

Avionul s-a prăbușit într-o zonă unde marea are aproximativ 30-40 de metri adâncime. Căutările au început, dar niciun supraviețuitor nu a fost găsit deocamdată.

Mai multe obiecte despre care se presupune că ar aparține pasagerilor au fost găsite în apă. Printre acestea, acte de identitate sau permise de conducere, haine și genți.

Un nou tip de avion Boeing

Compania aeriană a precizat că pilotul și copilotul aveau experiență, cu peste 11.000 de ore de zbor împreună.

Aeronava era un Boeing 737 MAX 8, un model nou, folosit la nivel comercial din 2016. Avionul care s-a prăbușit era fabricat în 2018 și intrase în flota companiei în luna august.

Directorul executiv al Lion Air Group și-a mărturisit mirarea. ”Nu știm ce s-a întâmplat, ținând cont că era un avion nou. Nu vrem să ne pronunțăm asupra cauzelor, deocamdată”, a spus Edward Sirait.

O problemă de securitate aeriană

Indonezia este dependentă de transportul aerian care face legătura între numeroasele sale insule. Multe dintre companiile sale aeriene au un istoric de accidente.

Lion Air a fost înființată în 1999 și operează zboruri interne, dar și externe, pe mai multe rute din Asia, Australia și Orientul Mijlociu. Problemele de siguranță și de management din trecut sunt cunoscute, iar compania a primit interdicție de a zbura în spațiul aerian european până în 2016.

În 2013, zborul 904 al Lion Air s-a prăbușit în mare, dar toți cei 108 de oameni aflați la bord au supraviețuit. În 2004, zborul 538 al aceleiași companii s-a prăbușit la aterizare. 25 de oameni au murit.

În 2011 și 2012 au apărut mai multe incidente legate de unii piloți, găsiți cu amfetamine la ei, într-unul din cazuri chiar cu o oră înainte de zbor.

Mai multe articole despre:
avion prăbuşit bord 188 de oameni