MENIU

Austria VOTEAZĂ, duminică. Sebastian Kurz poate deveni cel mai tânăr şef de guvern din lume

Sebastian Kurz

Aproape 6,5 milioane de austrieci sunt chemaţi astăzi la urne pentru alegeri legislative anticipate. Marele favorit este Partidul Poporului, conservator, impulsionat de liderul său. Este vorba despre tânărul ministru de externe Sebastian Kurz, în vârstă de 31 de ani. 

După ce anul trecut, candidatul extremei-drepte a fost pe punctul de a deveni preşedintele ţării, sondajele arată că şi astăzi alegătorii se vor orienta spre formaţiunile de dreapta.

Tema de campanie a Partidului Libertăţii a fost clară de la început: oprirea imigraţiei, reducerea ajutoarelor pentru solicitanţii de azil şi ceea ce descrie drept condiţii echitabile pentru austrieci.

Un mesaj asemănător are şi Partidul Popular, favorit în sondaje. Liderul său, actualul ministru de Externe, este în favoarea interzicerii burqăi, dar şi a reducerii ajutoarelor pentru imigranţi.

Iar o mare parte a electoratului pare să fi rezonat la acest mesaj. Astfel Partidul Popular este creditat cu 33% din preferinţele de vot. Pe locul doi în preferinţele electorale se clasează Partidul Social-Democrat, de centru-stânga, al cancelarului Cristian Kern, creditat cu 27%. Partidul Libertăţii ar urma să obţină 25% din sufragii.

Însă mulţi austrieci sunt dezamăgiţi de candidaţii aflaţi în cursă şi nu se vor prezenta la urne.

"Problema este următoarea: mergi să votezi, dar după alegeri nu se schimbă nimic. Nu mai ştii pentru cine să votezi. Aici, în provincie, fie dai un vot din simpatie, fie ca protest", spun, dezamăgiţi, alegătorii.

Un lucru este, însă, cert. Niciun partid nu va putea guverna singur, iar extrema-dreaptă va fi, probabil, cea care va decide viitorul cancelar.