MENIU

Zi istorică. Austria a încheiat după 2 decenii restituirea bunurilor furate de nazişti de la evrei

Austria a încheiat joi, după două decenii, restituirea operelor furate de naziști, cu două desene ale lui Egon Schiele predate moștenitoarei americane a unui colecționar evreu deportat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează AFP.

"Este o zi în care suntem foarte fericiți pentru că s-a pus capăt mai multor ani de conflict", a afirmat ministrul culturii, Josef Ostermayer, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Viena.

Lucrările "Băiat așezat cu mâinile încrucișate" și "Autoportret cu cotiere" ale lui Egon Schiele, expuse până în prezent la Muzeul Lepold din capitala austriacă, urmează să fie trimise în Statele Unite, unde locuiește moștenitoarea, Eva Zirkl, a precizat ministrul.

Adoptată în 1998 de către Parlamentul austriac, o lege a permis restituirea progresivă de către Viena a circa 10.000 de opere de artă aparținând unor colecții publice și identificate ca fiind furate în timpul celui de-al Treilea Reich. Printre acestea se numără spectaculoasa colecție Rothschild, restituită începând din 1999, sau cinci pânze ale lui Gustav Klimt, maestru al curentului vienez Secession, provenind din colecția Bloch-Bauer. După ce au fost restituite de Muzeul Belvedere, cele cinci tablouri au fost vândute la New York în 2006 cu prețul total record de 327,7 milioane de dolari.

Mai multe articole despre:
alegeri măsuri Austria evrei decizii Egon Schiele