MENIU

Două atentate în Pakistan. Cel puţin 13 persoane au murit

<p>Atentat &icirc;n Pakistan. Cel puţin 12 persoane au murit</p>

Explozia a două bombe în faţa unui tribunal din nord-vestul Pakistanului a provocat moartea a cel puţin 13 persoane, la doar câteva ore după ce militanţi ai unei facţiuni talibane pakistaneze au atacat un cartier populat de creştini din aceeaşi regiune, relatează Reuters online.

UPDATE. Două atacuri au zguduit vineri nord-vestul Pakistanului, unde cel puţin 13 persoane au fost ucise de un kamikaze într-un tribunal, iar un paznic a fost ucis într-un atac asupra dintr-un cartier creştin situat la periferia Peshawarului, relatează AFP.

Cel puţin 13 persoane au fost ucise, iar alte 38 rănite într-un nou atac vizând justiţia pakistaneză, comis de către un kamikaze la un tribunal din oraşul Mardan, a anunţat Faisal Shehzad, un ofiţer de poliţie.

Trei poliţişti şi patru avocaţi au fost ucişi în atac, potrivit lui Shehzad.

Un purtător de cuvânt al serviciilor de salvare din Mardan a declarat că 12 persoane au fost ucise, iar alte 54 rănite.

Atacatorul a deschis focul şi a intrat cu forţa într-un tribunal, iar apoi a lansat grenade şi şi-a detonat vesta explizvă în mijlocul mulţimii, a declarat pentru AFP Ejaz Khan, alt poliţist.

Salvatori acţionau în mijlocul rămăşiţelor umane, în sediul însângerat şi devastat, au declarat martori.

"Era praf peste tot, iar oamenii urlau de durere", povesteşte Amir Hussain, preşedintele Baroului din Mardan, care se afla într-o încăpere vecină când a avut loc explozia, potrivit news.ro.

Cu costumul pătat de sânge, el povesteşte că a "adunat răniţi pentru a-i pune în maşini către spital". "Nu şiu dacă cei pe care-i căram erau morţi sau vii", adaugă el.

Avocaţii sunt vizaţi deoarece "sunt un element important al democraţiei, iar aceşti terorişti se opun democraţiei", a adăugat şeful Baroului.

Acest atac nu a fost revendicat imediat.

El a fost comis la trei săptămâni după un atac sinucigaş deosebot de sângeros care a decimat baroul din Quetta, capitala provinciei Balicistan, în sud-vestul ţării.

Televiziunile pakistaneze au difuzat imagini cu şeful Statului Major Raheel Sharif în timpul unei vizite la răniţi, la Mardan.

La 69 de kilometri distanţă de Mardan, alt atac a vizat vineri dimineaţa un cartier creştin defavorizat de la periferia oraşului Peshawar, unde patru kamikaze înarmaţi şi un paznic din cartier au murit, potrivit armatei.

Militari, susţinuţi de elicoptere, au făcut schimburi de focuri de armă cu bărbaţii cu veste explozive care au atacat acest cartier situat în apropiere de barajul Warsak, imediat la nord de Peshawar, capitala provinciei Khyber Pakhtunkhwa.

O facţiune a talibanilor pakistanezi - Jamaat-ul-Ahrar (JuA) - a revendicat atacul într-un mesaj în care afirmă că atacatorii sinucigaşi au ucis numeroşi "necredincioşi". Talibanii exagerează adesea bilanţurile pe care le anunţă.

Această facţiune din cadrul mişcării talibane pakistaneze (TTP) a revendicat, de asemenea, cele mai sângeroase două atacuri din 2016. Un atac sinucigaş a vizat creştini, în lahore (centru) şi s-a soldat cu 75 de morţi în weekendul de Paşti, iar celălalt a vizat pe 8 augst avocaţi din Quetta (sud-vest) şi s-a soldat cu 73 de morţi.

Discriminări şi violenşe afectează zilnic minorităţile din Pakistan, o republică islamică în care peste 90% din populaţie este musulmană.

Avocaţi şi judecători sunt, de asemenea, vizaţi de atacuri ţintite sau atentate.

Grupări armate, în special talibanii, vizează ţinte uşoare precum tribunale sau şcoli.

Un asalt taliban asupra unei şcoli administrate de armată la Peshawar s-a soldat cu peste 150 de morţi, majoritatea elevi, în decembrie 2014. Acesta este cel mai sângeros atentat din istoria Pakistanului.

Armata a lansat în iunie 2014 o operaţiune vizând să desfiinţeze bazele din spatele liniei frontului a extrem de numeroaselor grupări islamiste armate care au acţionat până în acel moment în deplină impunitate, mai ales în zone tribale din nord-vestul Pakistanului, la frontiera cu Afganistanul.

Premierul pakistanez Nawaz Sharif a condamnat atacul de vineri de la Peshawar şi a dat asigurări că grupări armate sunt "în defensivă" şi îşi exprimă "frustrarea atacând ţinte uşoare".

"Nu vor avea unde să se ascundă în pakistan", le-a ameninţat şeful Guvernului.

Trupurile avocaţilor, poliţiştilor şi civililor au fost luate de la locul exploziei, a declarat un responsabil local.

"Iniţial a avut loc o explozie mică urmată de una puternică", a declarat acesta pentru Reuters.

Vineri dimineaţa, patru militanţi au atacat un cartier cu populaţie creştină din Pakistan, ucigând cel puţin un agent de pază, potrivit armatei. Atacul a fost revendicat de către facţiunea pakistaneză a grupării talibane Jamaat-ur-Ahrar, potrivit Mediafax.

Autorităţile "au răspuns prompt" şi i-au eliminat pe cei patru atacatori, a anunţat purtătorul de cuvânt al armatei, Asim Bajwa, pe Twitter.

Atacatorii, care purtau veste încărcate cu explozibil şi aveau asupra lor arme, au avut un schimb de focuri cu forţele de securitate şi au fost eliminaţi, potrivit armatei. Doi militari, un poliţist şi doi agenţi de pază au fost răniţi.

Mai multe articole despre:
explozie atentat Pakistan persoane decedate