MENIU

Atenție de unde cumpărați: hackerii au pornit tunurile pe comerțul online

Internetul e istorie

Modelul "fake news" se ]ndezvoltă într-o direcție și mai periculoasă, cea a falselor informații comerciale online, arată un raport oficial, preluat de AFP.

Cercetătorii companiei de securitate informatică Digital Shadows au descoperit 2800 de servicii online specializate în conceperea și vânzarea unor site-uri false, cu comentarii și conturi automatizate ("bots"), care promovează sau denigrează anumite produse și servicii comerciale.

Astfel, cu cât o informație falsă este difuzată mai intens, are audiență și este share-uită, cu atât efectul dorit, de a discredita adversarul sau de a aduce un beneficiu financiar denigratorului, este mai puternic.

Specialiștii americani în securitate IT sunt îngrjorați și de faptul că acestă formă de hacking se răspândește rapid, datorită prețurilor foarte atractive: un program și intrucțiunile pentru a controlul asupra unor "bots" se pot cumpăra cu mai puțin de 10 doalri, în variante demo.

La fel se pot cumpărar comentarii, voturi sau chiar creșterea traficului în clasamentul celor mai mari vânzări pe Amazon.

Controlul asupra acestor tranzacții este aproape imposibil, pentru că cele mai multe au loc în așa numita "parte ]ntunecată" a web-ului.

Mai multe articole despre:
internet net