MENIU

Atacul asupra consulatului american de la Benghazi putea fi evitat - raport al Senatului SUA

Ambasadorul SUA în Libia, Cristopher Stevens, ucis la Benghazi

Atacul împotriva consulatului Statelor Unite din Benghazi, soldat la 11 septembrie 2012 cu moartea ambasadorului Chris Stevens şi a altor trei americani, putea fi evitat, dacă măsurile de securitate ar fi fost consolidate, potrivit unui raport de anchetă al Senatului american, relatează AFP.

Anchetatorii din cadrul Comitetului pentru Informaţii din Senatul american, au realizat zeci de interviuri şi audieri cu persoanele care au supravieţuit în urma dublului atentat de la Benghazi, în estul Libiei, în ziua comemorării atentatelor din 11 septembrie 2001.

Atentatul provocase un scandal politic în Statele Unite, republicanii acuzând administraţia preşedintelui american Barack Obama că a încercat să disimuleze caracterul terorist al atacului.

Raportul de anchetă, publicat miercuri, relevă faptul că Departamentul de Stat american nu a reacţionat într-un mod suficient de bine la avertismentele privind deterioratea climatului de securitate în estul Libiei.

"Departamentul de Stat (american) ar fi putut să consolideze măsurile de securitate la Benghazi, luând în considerare că situaţia securităţii în regiune s-a deteriorat, iar serviciile de informarţii au raportat atacuri împotriva occidentalilor la Benghazi, inclusiv două incidente împotriva misiunii (diplomatice), la 6 aprilie şi 6 iunie 2012", apreciază raportul.

De asemenea, raportul clarifică circumstanţele confuziei care a marcat primele declaraţii ale administraţiei lui Obama în primele zile după atac. Potrivit Comitetului, analiştii din cadrul serviciilor de informaţii nu dispuneau de "informaţii suficiente sau declaraţii ale martorilor pentru a confirma aserţiunea" potrivit căreia, în jurul clădirii, înainte de atac, au fost prezenţi manifestanţi.

Publicarea acestui raport ar trebui să alimenteze polemicile privind responsabilitatea administraţiei lui Obama şi a Departamentului de Stat american, condus în acea perioadă de Hillary Clinton.

Mai multe articole despre:
Raport SUA Libia Hillary Clinton ambasador Benghazi