MENIU

Atac masiv israelian în Siria, în ziua de Crăciun

La 25 decembrie, forțele armate ale Israelului au activat sistemul de apărare antirachetă în legătură cu lansarea de rachete din Siria. A fost lansat un atac de răspuns împotriva obiectelor iraniene din apropierea orașului Damasc. Atacul a fost efectuat cu aeronave israeliene care se aflau în spațiul aerian libanez.

Damascul susține că atacul a fost cel mai mare de după incidentul din 17 septembrie 2018, când apărarea aeriană siriană, încercând să contracareze avioanele israeliene, a doborât din eroare un avion de recunoaștere rus Il-20, care a dus la moartea a 15 militari ruși.

Mass-media israeliene, cu referire la surse neoficiale din Siria, afirmă că în timpul atacului au fost lansate cel puțin 22 de rachete, potrivit NEWSru Israel, citat de Deschide.md.

Site-ul Nziv, citând o sursă libaneză, arată că, în urma atacului asupra unor ținte din Sabur, la vest de Damasc, a fost distrus depozitul de rachete iraniene Fajar-5 (cu raza de actiune de până la 75 km). În plus, în regiunea Dimask, a fost distrus sediul organizației teroriste Hezbollah, aflat într-o școală locală. Au mai fost supuse atacurilor aeriene sediile mai multor unitati ale armatei siriene și o fabrică de armament.

Revista Newsweek, citând surse de la Pentagon, susține că în urma atacului au avut de suferit și membrii de rang înalt ai organizației teroriste libaneze Hezbollah, care se pregăteau să zboare spre Teheran.

Postul de televiziune de stat SANA din Siria a raportat că apărarea aeriană a doborât mai multe rachete israeliene. „Armele noastre de apărare aeriană au interceptat rachetele lansate de aeronavele militare israeliene din spatiul libanez și le-au doborat pe cele mai multe dintre ele înainte de a-și atinge ținta”, a spus o sursă militară siriana.

Mass-media israeliene afirmă că lovitura aeriana a fost efectuata la câteva ore după ce un avion Boeing-747 al companiei iraniene Fars Air Qeshm a aterizat pe aeroportul internațional Damasc și care probabil livra echipament militar în Siria.

De asemenea, se menționează că obiectivul atacului ar fi putut fi delegația Hezbollah, care a sosit la Damasc din Beirut la ora 16:00 locala, pentru a zbura cu un avion iranian spre Teheran, în vederea participarii la funeraliile unui înalt oficial iranian care a murit pe 25 decembrie.

Pe twitter-ul CNW a fost postat un videoclip care arată un episod al atacului cu rachete asupra țintelor siriene în seara zilei de 25 decembrie. Judecând după comentariul de la videoclip, sistemul de rachete antiaeriene S-125 „Neva” ale fortelor siriene încearcă să intercepteze racheta, dar, în cele din urmă, lovește o clădire din apropiere de Damasc.

Mai multe articole despre:
Israel Siria