MENIU

”Cel mai grav atac din istoria comunității evreilor din SUA”. 11 morți la sinagoga din Pittsburgh

Un bărbat înarmat a intrat într-o sinagogă din Pittsburgh, SUA, şi a deschis focul asupra celor prezenţi acolo, sâmbătă după-amiază. CBS Pittsburgh anunță că bilanțul a ajuns la 11 morți, iar Liga Anti-Defăimare deplânge ”cel mai grav atac din istoria comunității evreiești din SUA”.

Un bărbat de 48 de ani a fost arestat după ce a intrat înarmat în lăcașul de cult din Pittsburgh în care se aflau peste 80 de oameni și a ucis cel puțin 11 persoane, rănind alte șase. Presa americană scrie că omul s-ar fi predat poliției, după un schimb de focuri în care patru polițiști și atacatorul au fost răniți.

Martorii oculari spun că atacatorul ar fi strigat ”toți evreii trebuie să moară” în momentul în care a intrat în sinagogă, în timpul slujbei. El ar fi fost deja identificat sub numele de Robert Bowers. Presa americană mai scrie că suspectul ar fi cunoscut ca făcând parte din cercurile de extremă dreaptă și a postat mai multe mesaje antisemite pe rețelele sociale. 



Serviciile de urgenţă au fost chemate la sinagoga din cartierul Squirrel Hil în jurul orei locale 10.00 (17.00, ora României). Autorităţile au deplasat mai multe trupe speciale la faţa locului, precum şi ambulanţe. "Sunt mai multe victime, este imperativ ca oamenii să rămână în case şi să se adăpostească”, a declarat Jason Lando, purtătorul de cuvânt al poliţiei locale.

Autorităţile au transmis că au trimis ofiţeri la mai multe sinagogi din oraş, ca metodă de precauţie.

Trump denunță ura și cere mai multe arme

Preşedintele american Donald Trump a postat ulterior un mesaj pe Twitter prin care a transmis că urmăreşte evenimentele din Pittsburgh.

„Urmăresc desfăşurarea evenimentelor din Pittsburgh, Pennsylvania. Autorităţile sunt la faţa locului. Locuitorii din zona Squirrel Hill ar trebui să rămână la adăpost. Se pare că sunt mai multe victime”, a transmis Trump.

Cine e expeditorul bombelor prin poștă: cazul unui fanatic al lui Trump, în vremea discursului urii

Ulterior, Trump a denunţat "ura" din Statele Unite.

"Este sincer un lucru teribil, teribil ce se întâmplă cu ura în ţara noastră şi în întreaga lume", a spus preşedintele SUA, înainte de a adăuga: "Ceva trebuie făcut".

Trump a declarat că dacă ar fi existat un gardian înarmat în interiorul templului, rezultatul ar fi fost diferit. "Acesta este un exemplu în care, dacă ar fi existat un gardian înarmat, ar fi putut să-l oprească imediat" pe atacator, a spus el.

Cel mai grav atac din istoria evreilor din SUA

Liga Anti-Defăimare din Statele Unite a transmis condoleanțe familiilor victimelor, anunțând că atacul de la Pittsburgh este, probabil, cel mai grav din istoria comunității evreiești din SUA.

O reacție rapidă a venit și de la premierul israelian.

"Am fost îndurerat şi îngrozit de atacul mortal care a avut loc astăzi la Pittsburgh", a declarat Benjamin Netanyahu într-o înregistrare video postată pe contul său de Twitter.

"Întreg poporul israelian împărtăşeşte doliul cu familiile celor ucişi. Suntem solidari cu comunitatea evreiască din Pittsburgh. Suntem solidari cu poporul american în faţa acestei violenţe antisemite oribile ", a adăugat el.

"Gândiţi-vă la familiile celor care au fost ucişi şi rugaţi-vă pentru recuperarea rapidă a celor răniţi", a declarat, la rândul său, preşedintele israelian Reuven Rivlin.

Mai multe articole despre:
Atac armat la sinagogă