MENIU

Arseni Iațeniuk, confirmat de Rada Supremă în postul de premier al Ucrainei

<p>Arseni Iaţeniuk</p>

Actualul premier al Ucrainei, Arseni Iațeniuk, a fost confirmat joi în funcția de șef al guvernului de către noul parlament unicameral de la Kiev (Rada Supremă), reunit în prima sa ședință după alegerile legislative de la 26 octombrie, informează Unian, citată de Agerpres.

Candidatura lui Iațeniuk, propusă de noua coaliție prooccidentală și prezentată de președintele Petro Poroșenko, a fost aprobată de 341 de parlamentari, cu mult peste cele 226 de voturi necesare.

În discursul său ținut în fața deputaților, Iațeniuk a acuzat din nou Rusia de agresiune împotriva Ucrainei, dând asigurări că armata ucraineană va lupta pentru apărarea suveranității și integrității teritoriale a țării.

"Ucraina este în război, oamenii se confruntă cu probleme și de noi depinde dacă vom opri agresiunea. Ne aflăm în fața unei agresiuni externe — invazia militară rusă, care nu este altceva decât o încălcare a integrității teritoriale și a suveranității noastre ca o încercare de a distruge Ucraina", a afirmat Arseni Iațeniuk. "Putem lupta cu armata și armata ar putea, probabil, să fie învinsă, dar niciodată nu vor putea fi învinse poporul ucrainean și națiunea ucraineană", a adăugat el, potrivit agenției de presă citate.

Fapt fără precedent, noua coaliție de la Kiev numără 302 de parlamentari din totalul de 450 de membri ai Radei Supreme, o majoritate capabilă să modifice și Constituția dacă ar fi necesar.

Potrivit acordului de coaliție, majoritatea prooccidentală din noul parlament ucrainean și-a fixat ca prioritate aderarea Ucrainei la NATO, angajându-se să modifice până la sfârșitul anului legislația națională pentru "a anula statutul de stat nealiniat și a relansa politica în vederea aderării la Alianța Nord-Atlantică".

Mai multe articole despre:
Ucraina premier Arseni Iaţeniuk Rada Supremă