MENIU

Armata Ucrainei, în alertă maximă la Donbas. Kievul se teme: Putin vrea mai mult război

Președintele ucrainean ordonă trupelor să fie în stare de alertă maximă de luptă la Donbas.

Președintele ucrainean Petro Poroșenko a declarat joi că a dat instrucțiuni tuturor unităților armatei aflate în apropierea Crimeii și a regiunii Donbas (în estul Ucrainei) să fie în stare de alertă maximă de luptă, după acuzațiile lansate de Rusia referitoare la o incursiune ucraineană în această provincie ucraineană anexată de Moscova în urmă cu doi ani, transmite Reuters.

"Am ordonat punerea în alertă maximă de luptă a tuturor unităților la frontiera administrativă cu Crimeea și de-a lungul întregii linii de separație a forțelor din Donbas", a scris Poroșenko pe contul său de Twitter, potrivit EFE.

Separat, purtătorul de cuvânt al Statului Major ucrainean a declarat Reuters că Ucraina a efectuat începând de miercuri exerciții militare programate în sudul Ucrainei.

Kievul mai acuză Rusia că a comasat mai multe trupe în ultimele zile, dotate cu echipament mai modern, la granița Ucrainei cu Crimeea, provincie ucraineană anexată de Moscova în urmă cu doi ani, a declarat joi Oleh Slobodian, purtătorul de cuvânt al gărzilor de frontieră ucrainene, informează Reuters.

"Putem spune fără echivoc că trupe ruse aflate acolo din martie sunt acum înlocuite cu altele", a declarat Slobodian într-un briefing de presă, pe fondul creșterii tensiunilor dintre Moscova și Kiev. "Aceste trupe sosesc cu echipament mai modern și există unități de asalt aerian. În ultimele zile, vedem o întărire a unităților care se află la frontieră. Numărul lor a crescut", a spus Slobodian.

Președintele rus Vladimir Putin a acuzat miercuri Kievul că folosește tactici teroriste pentru a încerca să provoace un nou conflict și să destabilizeze provincia ucraineană Crimeea, anexată de Rusia în urmă cu doi ani. Autoritățile ruse au anunțat miercuri că au dejucat două tentative armate ucrainene de a introduce sabotori în această peninsulă de la Marea Neagră.

'Putin vrea mai mult război. Rusia escaladează, caută cu disperare un casus belli împotriva Ucrainei, testează reacția Occidentului', a postat pe Twitter purtătorul de cuvânt al MAE ucrainean, Dmitro Kuleba. 

 

Mai multe articole despre:
Rusia Ucraina Crimeea Donbas