MENIU

Arma redutabilă construită de China, surprinsă în imagini de sateliții SUA

Imaginile surprinse de sateliți sugerează că China ar putea să se afle în plin proces de construcție a primului portavion indigen, notează publicația cu specific militar Jane's.

Fotografiile făcute pe 22 septembrie arată că o navă de dimensiuni mari este construită la Dalian, pe șantierul unde este reparat și echipat portavionul Liaoning, din clasa Kuznețov, cumpărat de chinezi de la Ucraina.

Carena noii nave, care ar putea avea în jur de 270 de metri, este într-un stadiu avansat de asamblare, notează Jane's.

Nava construită este cel mai probabil una militară, dar, în acest stadiu, analiștii nu pot stabili cu exactitate dacă este vorba despre un portavion.

China anunța, în primăvară, intențiile privind construirea unui portavion 100% chinez. 

'Am importat primul portavion în scopul de a fi capabili ulterior să construim unul al nostru', a declarat Liang Fang, ofițer de marină și profesoară la Universitatea de Apărare Națională. 'Ei bine, cum au dezvăluit anumite media, este ceea ce realizăm noi: construim un al doilea portavion', a punctat aceasta.

Potrivit Liang Fang, China 'a acumulat multă experiență' pe șantierul renovării Liaoning, ceea ce i-a permis să treacă la 'etapa următoare'.

Liang a făcut aceste declarații miercuri, în marja sesiunii anuale a Adunării Naționale Populare (ANP, parlament), reunite zilele acestea la Beijing, iar afirmațiile ei au fost reproduse de presa de stat.

Armata Populară de Eliberare, care păstrează secretul asupra programelor sale de armament, evită să admită în mod oficial că a demarat construcția unui al doilea portavion, însă acest secret a fost dezvăluit în mai multe reprize. De fiecare dată când acest lucru a avut loc, articolele de presă sau comentariile publicate au fost șterse rapid.

Echipându-se cu portavioane, prin excelență un instrument de proiectare a puterii, China, potrivit experților, își asumă riscul de a-și modifica imaginea pe care dorește să o ofere despre ea: cea a unei țări care se înarmează doar pentru a se apăra, fără să aibă pretenții de hegemonie.

Mai multe articole despre:
SUA China portavion sateliţi dalian