MENIU

Arma redutabilă a SUA e gata. La 13 miliarde de dolari, spulberă concurența rusă și chineză

Marina SUA va dispune, în aproximativ un an, de cea mai scumpă navă din istorie: portavionul USS Gerald Ford, o armă redutabilă care a costat 13 miliarde de dolari, scrie Business Insider.

USS Gerald Ford, prima navă din noua clasă de portavioane americane va intra în serviciu în februarie 2016.

Este cel mai mare portavion din lume - la 332 de metri lungime - și are câteva elemente superioare față de cele mai bune portavioane americanr folosite în prezent, cele din clasa Nimitz.

Printre altele, nava va genera de trei ori mai multă energie electrică decât vechile portavioane, ceea ce îi va permite să lanseze cu 25% mai multe avioane zilnic și să folosească arme noi, precum tunuri electromagnetice.

Nava va purta în jur de 4.400 de oameni și peste 75 de avioane. Aeronavele transportate vor fi, cel mai probabil, avioane F-35 și drone capabile să decoleze de pe portavioane.

Portavionul american lasă în urmă orice armă similară rusească. China se află încă în stadiul de a construi primul portavion, în condițiile în care singura navă de acest tip a fost cumpărată de la ucraineni. Totuși, mai mulți analiști au pus sub semnul întrebării necesitatea alocării unei sume astronomice pentru construirea unei astfel de nave, în condițiile în care China, spre exemplu, se ocupă de dezvoltarea unor rachete cu rază lungă de acțiune care au chiar rolul de a distruge portavione. 

 

Mai multe articole despre:
SUA navă portavion Marină f-35 uss gerald ford