MENIU

Anunț de la Moscova: Ministerul de Externe rus, deschis la negocieri pentru pace

Maria Zaharova, purtător de cuvânt al MAE rus / Foto: Profi Media

Ministerul rus de Externe a anunțat, miercuri, prin vocea purtătoarei de cuvânt Maria Zaharova, că Moscova nu a renunțat niciodată la ideea negocierilor de pace cu Ucraina, precizând că le va conduce ținând cont de realitățile emergente, transmite agenția rusă de presă Tass. Anunțul vine după ce, cu doar o zi în urmă autoritățile de la Kiev au făcut publice condițiile de bază pentru reluarea negocierilor de pace cu Rusia. De departe, cea mai importantă dintre ele vizează restabilirea integrităţii teritoriale a Ucrainei, potrivit anunțului făcut, marți, de secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare, Oleksii Danilov. 

„Suntem în continuare deschiși la negocieri. Nu le-am refuzat niciodată, suntem gata să le desfășurăm, desigur, ținând cont de realitățile din acest moment”, a declarat Zaharova în cadrul unui briefing de presă.

Pe 30 septembrie, Vladimir Putin a anunțat că Rusia anexează teritoriile ucrainene pe care le-a ocupat ilegal și în care au fost organizate referendumuri. Este vorba despre Herson, Luhansk, Donețk și Zaporojie. 

"Oamenii au ales, o alegere definitivă. Aceasta e voința a milioane de oameni. Este dreptul lor la autodeterminare. Legile Rusiei se vor aplica pentru noii cetățeni. După revoluția din Rusia au fost create granițe care nu existau. Cei care au murit în Ucraina sunt eroi, sunt eroii unei Rusii mărețe, așa că vă cer un moment de reculegere.

Timp de opt ani oamenii din Donbas au fost amenințați de genocid. Vreau ca toți cei de la Kiev și tot Vestul și să audă dorința oamenilor din Donbas și Zaporijie, care vor deveni cetățeni ai Rusiei pentru totdeauna.

 
Legile de anexare au fost semnate pe 5 octombrie. Tot atunci, liderul de la Kremlin a semnat, de asemenea, și decretele de numire oficială a capilor pe care Moscova i-a pus deja în funcție, anunța Le Monde.
 
Pe 7 noiembrie, preşedintele Volodimir Zelenski a spus că este deschis negocierilor cu Rusia, subliniind că este vorba doar despre negocieri "autentice" ce presupun restabilirea frontierelor Ucrainei, plata de compensaţii pentru atacurile ruse şi pedepsirea celor responsabili pentru crime de război.

Zelenski a făcut aceste declaraţii la câteva zile după ce cotidianul Washington Post a informat că SUA ar dori ca Ucraina să dea un semnal de disponibilitate pentru negocieri, temându-se că poziţia prea intransigentă a Kievului ar putea afecta eforturile sale de a obţine sprijin internaţional.