MENIU

Ministerul de Externe a convocat o celulă de criză, după exploziile de la Bruxelles

Ministerul român de Externe a convocat o celulă de criză şi caută informații cu privire la circumstanțele producerii incidentului de la Bruxelles şi cetăţenia persoanelor afectate. Totodată, o echipă consulară mobilă din cadrul Celulei de Criza se va deplasa la Bruxelles, mâine 23.03.2016, pentru a sprijinii activitatea zilnică a secţiei consulare a Ambasadei României la Bruxelles.

UPDATE 17. 40 MAE informează că o echipă consulară mobilă din cadrul Celulei de Criza a MAE se va deplasa de la Bucureşti la Bruxelles, mâine 23.03.2016, pentru a sprijinii activitatea zilnică a secţiei consulare a Ambasadei României la Bruxelles.

Redăm,  în continuare, comunicatul MAE:

"Având în vedere demersurile complexe necesare asigurării asistenţei cetăţenilor români aflaţi în Belgia, o echipă consulară mobilă din cadrul Celulei de Criza a MAE se va deplasa de la Bucureşti la Bruxelles, mâine 23.03.2016, pentru a sprijinii activitatea zilnică a secţiei consulare a Ambasadei României la Bruxelles, al cărei personal este implicat în totalitate în acest moment în gestionarea situaţiei generate de incidentele produse în cursul zilei de astăzi. Totodată, menţionăm faptul că echipa consulară mobilă a misiunii diplomatice române de la Haga, care s-a deplasat la Amsterdam pentru a acorda asistenţă cetăţenilor români aflaţi pe cursa Tarom Bucureşti-Bruxelles, a preluat pasagerii care şi-au exprimat dorința de a reveni în Romania iar, cu sprijinul reprezentantului Tarom de la Bruxelles, au fost îndeplinite toate formalităţile de îmbarcare pentru o cursă Tarom care va pleca astăzi de la Amsterdam către București. Reprezentantul Ambasadei României la Haga va rămâne cu grupul de cetăţeni români la aeroport până la îmbarcarea efectivă a acestora", se arată în comunicat.

UPDATE 13. 15 Celula de Criză a MAE, activată de ministrul afacerilor externe urmare exploziilor produse în cursul zilei de astăzi în Bruxelles, coordonează prin mecanismele sale specifice misiunile diplomatice ale României din zonă (Misiunea diplomatică şi Reprezentanţa Permanentă a României la Bruxelles, precum şi Misiunea diplomatică a României la Haga), transmite MAE în cadrul unui comunicat de presă.

Echipele consulare mobile ale ambasadelor României la Bruxelles şi Haga au fost activate, conform procedurilor aplicabile în astfel de situații. O echipa consulară mobilă a misiunii diplomatice române de la Haga s-a deplasat la Amsterdam și  acordă asistenţă cetăţenilor români aflaţi pe cursa Tarom Bucureşti-Bruxelles, care a fost redirecţionată către aeroportul din Amsterdam, unde a aterizat în condiţii de siguranţă. Totodată, o echipă consulară mobilă din cadrul Celulei de Criza MAE  este pregătită să se deplaseze de la Bucureşti la Bruxelles pentru a acorda sprijin, dacă situația o va impune. Celula de criza MAE este în legătură permanentă cu reprezentații companiilor aeriene care efectuează zboruri către Bruxelles.

UPDATE Ministerul Afacerilor Externe este în contact permanent cu autoritățile locale competente prin intermediul celor două misiuni diplomatice române de la Bruxelles și Haga și întreprinde demersuri constante pentru verificarea existenței unor cetățeni români, printre persoanele afectate de aceste atentate teroriste.

"Ca urmare a exploziilor înregistrate în cursul dimineţii de astăzi la aeroportul din Bruxelles, Ambasada României în Regatul Belgiei a întreprins în regim de urgenţă demersurile legale pe lângă autorităţile locale, inclusiv pe lângă autorităţile aeroportuare şi reprezentanţii biroului TAROM de la Bruxelles, în vederea obținerii unor informaţii suplimentare cu privire la circumstanțele producerii incidentului şi cetăţenia persoanelor afectate.

Ambasada României în Regatul Belgiei menţine contactul cu autorităţile locale şi este pregătită să acorde asistenţă consulară de specialitate în limita competenţelor legale", anunță un comunicat al MAE.

MAE pune la dispoziția cetățenilor români afectați, precum şi rudelor acestora,  contactele telefonice ale Ambasadei României în Regatul Belgiei +32 (0)2 347 5338, +32 (0)2 345 0040, +32 (0)2 344 1658, apeluri redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, precum şi telefonul mobil de urgenţă al secţiei consulare a misiunii diplomatice de la Bruxelles  +32(0)2 344 0854.

Mai multe articole despre:
Belgia Bruxelles explozii MAE zaventem