MENIU

Ancheta efectuată în cazul zborului MH 17 a ajuns la final. Rezultatele dau fiori Europei

Racheta care a doborât un avion malaezian deasupra Ucrainei în 2014 provenea din Rusia. Este rezultatul unei anchete internaţionale, care a durat aproape doi ani. Racheta a fost lansată dintr-o zonă din estul Ucrainei, controlată de rebelii pro-ruşi. După tragedie, sistemul balistic a fost dus înapoi în Rusia. Atacul a dus la moartea a tuturor celor 298 de oameni aflaţi la bordul aeronavei. Ministerul român de Externe a salutat publicarea anchetei, anunţă Realitatea TV.

La mai bine de doi ani de la doborârea zborului MH17, o echipă internaţională de anchetatori a ajuns la concluzia că cei aproape 300 de oameni au fost ucişi de o rachetă rusească. Proiectilul a fost lansat de un sistem de tip BUK, aflat într-o zonă controlată de rebelii pro-ruşi. După atac, arma a fost dusă înapoi în Rusia.

În baza rezultatelor acestei investigaţii ar putea fi lansate acuzaţii de omor sau chiar de crime de război.

Cu un an în urmă, o echipă de anchetatori din Olanda stabilea că avionul a fost doborât de o rachetă, dar nu s-a aflat atunci şi provenienţa ei.
Rusia susţine că investigaţia a fost partizană şi că le-a permis ucrainenilor să fabrice probe în ultimii doi ani. 

Avionul Malaysia Airlines a fost doborât pe 17 iulie 2014, deasupra Ucrainei, în timp ce efectua o cursă Amsterdam - Kuala Lumpur. Toţi 298 de oameni aflaţi la bord au murit. 

Mai multe articole despre:
zbor anchetă mh 17